Smolkova
Bývalá europoslankyňa Monika Smolková. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Smolková: V potravinovom dodávateľskom reťazci nebudeme akceptovať nekvalitné potraviny

Po zdĺhavých rokovaniach sa nám podarilo nakoniec presadiť spravodlivejšie praktiky, zdravšie potraviny a práva spotrebiteľov ako aj farmárov. Vďaka schválenej smernici budú prvý krát v histórií EU farmári, producenti potravín a spotrebitelia chránení pred tlakom veľkého biznisu.

Túto iniciatívu sa podarilo pretlačiť aj preto, že krajiny strednej Európy sa zomkli a dôrazne naliehali na Komisiu a ostatné členské štáty, aby sme sa vysporiadali s problémom dvojakej kvality potravín. Mňa najviac teší, že práve Slovensko bolo iniciátorom a na začiatku tohto procesu.

Smernicou proti nekalým praktikám v potravinovom dodávateľskom reťazci zakážeme napríklad oneskorené platby za výroby rýchlo podliehajúce skaze, a zbavíme dodávateľov povinnosti prijať späť nepredané produkty, čo pre nich predstavuje dodatočné náklady, a tým sa zvyšuje riziko ich bankrotu. To je len niekoľko príkladov minimálnej spoločnej ochrany dodávateľov, ktoré touto smernicou zavádzame. Zároveň chránime aj poľnohospodárskych výrobcov a ich združenia, na ktorých môžu mať nekalé obchodné praktiky rovnako negatívne účinky.

Viac..  M. Beňová: Spotrebitelia musia byť lepšie chránení pred zavádzajúcimi reklamami

V konečnom dôsledku budú mať tieto opatrenia pozitívny dopad najmä na spotrebiteľa, pretože sa zabezpečí, že v potravinovom dodávateľskom reťazci nebudeme akceptovať nekvalitné potraviny.

Komentár pripravila europoslankyňa Monika Smolková.

O dac

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Farmárske združenia pokračujú vo svojich protestoch pred ministerstvom pôdohospodárstva aj dnes. Minister pôdohospodárstva a rozvoja …

Consent choices