Europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Nemiešajte politiku s bojom proti špinavým peniazom, odkazujú europoslanci

Európsky parlament vyjadril vo štvrtok poľutovanie nad tým, že členské štáty potopili snahu Európskej komisie zaradiť na čiernu listinu EÚ v oblasti prania špinavých peňazí nové krajiny.

Uznesenie EP je reakciou na minulotýždňové rozhodnutie Rady (ministrov) EÚ zamietnuť návrh aktualizovaného zoznamu, na ktorom by sa malo ocitnúť 23 krajín, ktoré vykazujú strategické nedostatky v boji proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu. Predložený zoznam vysokorizikových krajín vypracovala Európska komisia na základe smernice proti praniu špinavých peňazí.

Nemiešajte politiku s bojom proti špinavým peniazom, odkazujú poslanci

Parlament ocenil úsilie Komisie zamerané na zostavenie čiernej listiny na základe prísnych kritérií a pripomenul, že tento prístup bol v minulosti akceptovaný ako poslancami, tak aj ministrami členských štátov.

Uznesenie konštatuje, že krajiny, ktoré sa majú ocitnúť na zozname, vyvíjajú diplomatický a lobistický tlak, aby sa tak nestalo. Takýto tlak by však podľa poslancov nemal oslabiť schopnosť EÚ bojovať proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

Parlament preto presadzuje, aby sa postup preverovania krajín a následného prijímania rozhodnutí uskutočňoval výlučne na základe dohodnutej metodiky.

Žltá karta Rusku

Uznesenie sa tiež venuje Rusku, ktoré nebolo zaradené na Komisiou navrhovanú čiernu listinu. Poslanci však pripomínajú, že opatrenia krajiny v oblasti boja proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu vykazujú nedostatky, ktoré vyvolali znepokojenie viacerých parlamentných výborov.

Ďalší postup

Európska komisia by po zamietavom stanovisku ministrov mala navrhnúť nový zoznam vysokorizikových krajín so strategickými nedostatkami v boji proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu. Európsky parlament a Rada (ministrov) EÚ budú mať následne mesiac na to, aby čiernu listinu vetovali. Ak sa tak nestane, automaticky vstúpi do platnosti.

Viac..  Sankcie EÚ: nové pravidlá na potlačenie ich porušovania

Súvislosti

Navrhovaná čierna listina z dielne Európskej komisie pozostával z 23 krajín a území. Afganistan, Etiópia, Irak, Irán, Jemen, Kórejská ľudovodemokratická republika, Pakistan, Srí Lanka, Sýria, Trinidad a Tobago a Tunisko sa na nej nachádzajú už dnes. Rozšíriť sa mala o Americkú Samou, Bahamy, Botswanu, Ghanu, Guam, Líbyu, Nigériu, Panamu, Portoriko, Samou, Saudskú Arábiu, Americké Panenské ostrovy.

Zaradenie krajiny či územia na čiernu listinu neznamená uvalenie hospodárskych alebo diplomatických sankcií. Tento krok však núti takzvané povinné subjekty, akými sú banky, kasína či realitné kancelárie, uplatňovať pravidlá zvýšenej ostražitosti a povinnej kontroly pri transakciách, ktorých súčasťou sú tieto krajiny. Mal by tiež zabezpečiť, že finančný systém EÚ bude pripravený zabrániť riziku prania špinavých peňazí a financovania terorizmu prostredníctvom týchto krajín.

Podľa členských štátov bol proces aktualizácie čiernej listiny nejasný a potenciálne právne napadnuteľný. Objavili sa však informácie o intenzívnom lobistickom tlaku na členské štáty, a to najmä zo strany Spojených štátov a Saudskej Arábie.

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices