Skripek
Europoslanec Branislav Škripek. PHOTO: © European Union- EP.

Škripek kritizuje vytvorenie nového fondu, ktorý môže podporiť nelegálnu migráciu

Tento týždeň sa europoslanci zaoberali návrhom nariadenia o zriadení nového migračného a azylového fondu. Branislav Škripek podrobil ostrej kritike túto iniciatívu, hlavne pre podporu vytvárania ďalších legálnych ciest pre migrantov do EÚ, ako aj pre vytvorenie samotného fondu, ktorý bude stimulovať nelegálnu migráciu.

Fond pre azyl a migráciu má pokračovať v poskytovaní finančnej pomoci na vykonávanie európskeho práva v oblasti azylu a migrácie. Komisia na tento účel navrhuje v nadchádzajúcom viacročnom finančnom rámci rozpočet vo výške 10,41 mld. EUR. Ide o 51% navýšenie oproti predošlému rozpočtovému obdobiu. Európska únia by sa podľa správy mala usilovať o využitie fondu, o.i. na  vytváranie legálnych spôsobov migrácie a podporu integrácie utečencov do našich spoločností.

Branislav Škripek vystúpil v rozprave a povedal: „Migračná kríza spôsobila na európskej pôde politické zemetrasenie. Odkryla rozdielne chápanie zahraničných a vnútrobezpečnostných politík jednotlivých členských štátov. Schválený azylový a migračný fond dokazuje, že EÚ sa vydala na cestu politického pretláčania agendy, bez snahy rozdielne prístupy zladiť.” 

Hneď od začiatku prepuknutia migračnej krízy B. Škripek upozorňoval, že nanútené kvóty nie sú dobrým riešením a preto za ne ani nehlasoval v EP. Vo včerajšej reči ďalej zdôraznil: „Slovensko, podobne ako aj ďalšie členské štáty, deklarovali vôľu riešiť migrantskú krízu tam, kde vzniká. Finančné prostriedky z tohto fondu budú pôsobiť presne opačným efektom: teda ako magnet pre nových žiadateľov o azyl.”

Europoslanci majú možnosť priamo vycestovať aj do miest, kde vzniká migračná kríza. B. Škripek absolvoval viacero takých pracovných ciest a osobne bol aj v niekoľkých utečeneckých táboroch, aby sa  zoznámil s tamojšou situáciou. „Z mojich pracovných ciest môžem povedať, že s výnimkou priamych vojnových konfliktov, ľudia chcú zostať vo svojich domovoch a rozvíjať ich. Prezident Macron vo svojom liste Európanom načrtáva pakt s Afrikou: podpora rozvoja, investície, univerzitné partnerstvá. Podobne aj ECPM navrhuje udržateľný ekonomický model, v ktorom sa najviac cenia vzťahy. Naše politické úsilie by malo smerovať práve sem,” nezabudol pripomenúť vo svojej reči.

Viac..  Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Na záver však potvrdil, že každá krajina by si mala vyberať migrantov sama, aby sa dokázali dobre integrovať a pomôcť k rozvoju krajiny. Preto Škripek povedal: „Zasahovanie Únie do národných kompetencií členských štátov je slepá ulica.”

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices