utecenci, syria
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slovensko pokračuje v humanitárnej a stabilizačnej pomoci pre Sýriu a susedné krajiny

Bruselskú konferenciu zameranú na budúcnosť Sýrie a regiónu organizuje Európska únia a OSN už tretíkrát. Slovenskú delegáciu viedol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukáš Parízek.

Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku F. Mogherini ocenila zodpovedný prístup európskych štátov a krajín regiónu formou humanitárnej a post-humanitárnej pomoci obyvateľstvu. Pomoc potrebuje 11,7 milióna ľudí v Sýrii a 5,6 milióna utečencov v susedných krajinách a širšom regióne. Medzinárodne spoločens tvo takto opakovane vyjadruje podporu politickému riešeniu osemročného konfliktu a kontinuitu pomoci Sýrii aj susedným krajinám a hostiteľským komunitám.

Štátny tajomník L. Parízek v prejave potvrdil pomoc Slovenska  vo výške 6,7 milióna eur na roky 2019-2020: „Pokračujeme v humanitárnej a stabilizačnej pomoci pre Sýriu a susedné krajiny. Z oficiálneho programu SlovakAid vyčleníme dodatočné finančné prostriedky a budeme sa sústreďovať na projekty, ktoré pomáhajú obyvateľom Sýrie pri návrate do vlasti. Návrat musí byť dobrovoľný, bezpečný a v súlade s medzinárodným právom.“

V roku 2019 sa spoločným úsilím podarilo nadviazať na donorské úsilie medzinárodného spoločenstva. EK nad rámec príspevkov členských štátov ohlásila príspevok 560 milióna eur a 1,45 miliárd eur v rámci Nástroja pre utečencov v Turecku.

Viac..  M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

Predstavitelia členských krajín EÚ zároveň ubezpečili o podpore krajiny, ktoré poskytujú útočisko sýrskym utečencom – Libanon, Jordánsko, Turecko, Irak a Egypt.

Hlavnému ministerskému podujatiu predchádzali Dni dialógu, kde diskutovali sýrske mimovládne organizácii s donormi, regionálnymi organizáciami a agentúrami OSN. Dni dialógu takto cez interakciu občianskej spoločnosti a inštitucionálnou sférou pokryli témy, akými sú mládež, otázka presídlených osôb, sociálno-ekonomická situácia hostiteľských krajín, ochrana utečencov, vzdelávanie a otázka spravodlivosti a sociálnej kohézie.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices