zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 9. týždňa 2019

INFLÁCIA V EUROZÓNE ZOSTÁVA NAĎALEJ SLABÁ, NA ÚROVNI 1,5 %

EUROZÓNA: V eurozóne pútal pozornosť hlavne prvý odhad februárovej inflácie. Medziročný rast spotrebiteľských cien dosiahol úroveň 1,5 % a bol úplne v súlade s predikciou trhu. V porovnaní s januárom rástli ceny v menovom bloku vo februári o trochu rýchlejšie [v januári predstavovala inflácia úroveň 1,4 %]. Na druhej strane ale jadrová inflácia mierne spomalila tempo rastu na 1,0 % z januárovej hodnoty 1,1 %. Trhy očakávali zotrvanie jadrovej inflácie aj vo februári na úrovni 1,1 %. Inflácia v menovej únii tak zostáva naďalej slabá, hlboko pod 2 %-ným inflačným cieľom ECB.

Okrem inflácie bola v eurozóne zverejnená aj finalizácia indexu PMI vo výrobe, ale tá nepriniesla žiadne prekvapenie a potvrdila prvotný odhad.

NEMECKO: „Národná CPI inflácia vo februári medziročne vzrástla na 1,6 % z januárovej úrovne 1,4 %, pričom trhy očakávali miernejší rast na hodnotu 1,5 %. Očakávania trhov prekonal aj medzimesačný vývoj inflácie, keďže spotrebiteľské ceny vo februári oproti januáru vzrástli o 0,5 %, pričom trhy odhadovali rast o 0,4 %. Harmonizovaný index rastu spotrebiteľských cien, teda HICP inflácia, zotrvala vo februári na rovnakej úrovni, akú dosiahla v januári, t. j. na úrovni 1,7 % medziročne. Inflačný vývoj v najväčšej európskej ekonomike vnímali trhy pozitívne,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Miera nezamestnanosti v nemeckej ekonomike taktiež zotrvala vo februári na januárovej hodnote 5,0 %. Pozitívne ale prekvapili maloobchodné tržby, ktoré v januári medziročne vzrástli až o 2,6 %, zatiaľ čo v decembri došlo k ich poklesu o -1,6 % a trhy očakávali len mierny rast na úrovni 1,2 %.

Viac..  Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

USA: Za druhým brehom Atlantiku bol zverejnený anualizovaný rast HDP za posledný kvartál vlaňajška. Rast US ekonomiky podľa tohto ukazovateľa dosiahol až 2,6 %, pričom trhy prognózovali slabší rast o 2,2 %. Darilo sa hlavne investíciami do zariadení, softwaru a výskumu, naopak, slabšia bola domáca spotreba. Zverejnené čísla teda priniesli pozitívny vietor na trhy a podporili US dolár. Napriek tomuto priaznivému vývoju ale americká ekonomika spomalila tempo rastu, nakoľko v 3. kvartáli 2018 predstavoval rast anualizovaného HDP až 3,4 %.

V americkej ekonomike bol v piatok zverejnený februárový index ISM vo výrobe, ktorý však priniesol sklamanie, keďže klesol z januárovej hodnoty 56,6 bodu na úroveň 54,2 bodu. Investori síce odhadovali pokles indexu, ale miernejší na úroveň 55,8 bodu. Vývoj príjmov amerických domácnosti ale trhy potešil. Príjmy totiž medzimesačne v januári vzrástli o 1,0 %, zatiaľ čo v decembri rástli len o 0,3 % a očakávania hovorili o podobnom raste aj v úvode tohto roka. Naopak, výdavky US domácností v januári medzimesačne klesli o -0,5 % z decembrovej kladnej hodnoty 0,6 %.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices