Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin. PHOTO: © European Union.

Putin spustil na Kryme dve elektrárne. Polostrov pripútal bližšie k Rusku

MOSKVA / Ruský prezident Vladimir Putin v rámci osláv piateho výročia anexia Krymského polostrova spustil na plný výkon dve tamojšie elektrárne. Za okupáciu a medzinárodne neuznané pripojenie ukrajinského Krymu v roku 2014 stihli Rusko sankcie uvalené Spojenými štátmi a Európskou úniou. Moskva sa tiež rozhodla, že na Kryme rozmiestni strategické bombardéry.

Prvé bloky tepelných elektrární – v Sevastopole Balaklavsku a v Simferopole Tavričesku – boli uvedené do prevádzky už vlani v októbri. V pondelok začali dodávať energiu na plný výkon, informovala agentúra TASS. Putin bol na slávnostnom akte prítomný v Sevastopoľskej elektrárni a na spustenie simferopolskej dal pokyn prostredníctvom videokonferencie.

Pred okupáciou bola spotreba elektriny na polostrove zabezpečovaná z 80 percent z ostatného ukrajinského územia. Po anexii preto mal Krym problémy s nedostatkom energie. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že plný výkon oboch tepelných elektrární znamená „úplnú energetickú sebestačnosť Krymu“.

Agentúra TASS poznamenala, že celkový výkon oboch elektrární sa teraz zvýšil na 940 MW, čo predstavuje 90 percent spotreby prúdu na Kryme.

Agentúra Reuters pripomenula medzinárodný škandál okolo oboch elektrární. Nemecká energetická firma Siemens sa totiž sťažovala, že bez jej vedomia a v rozpore so sankciami Európskej únie boli v týchto zariadeniach inštalované jej turbíny. Rusko to popiera.

Putin sľúbil, že Rusko zruší svoje opatrenia proti dovozu západných potravín, ak Európska únia zruší sankcie proti Rusku. „Neurobím radosť našim ruským poľnohospodárom, ale musím povedať, že či budú odvolané európske sankcie, potom samozrejme budeme musieť zrušiť odvetné opatrenia, pretože zmiznú dôvody, kvôli ktorým boli zavedené,“ povedal Putin podľa denníka Kommersant pri stretnutí so skupinou francúzskych politikov v Simferopole. Sankcie podľa Putina „v konečnom súčte poškodzujú všetkých“, však pomohli ruským farmárom a výrobcom potravín.

Viac..  I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Putin tiež vyhlásil, že medzi Rusmi a Ukrajincami nie je žiadne nepriateľstvo, nepochopiteľné je podľa neho iba počínanie ukrajinského vedenia, postihnutého nenávisťou k Rusku. Sotva sa tak s Kyjevom podarí nájsť spoločnú reč: „To, čo vyvádzajú, proste zaráža a zostáva nad tým rozum stáť. Vzťahy na úrovni vedenia sa obnovia, až zdravý rozum zvíťazí,“ povedal Putin podľa Interfaxu.

Ruská redakcia britskej stanice BBC pripomenula, že v roku 2014, kedy Rusko anektovalo Krym, prvýkrát od začiatku storočia v Rusku klesli reálne príjmy obyvateľstva – a teraz klesajú šiestym rokom za sebou. Prispeli k tomu sankcie, ktorými Západ zareagoval na anexiu a na vypuknutie konfliktu na východe Ukrajiny, aj pád cien ropy na svetovom trhu a pád kurzu ruského rubľa. Celkovo bol hrubý domáci produkt (HDP) Ruska v roku 2018 o desať percent nižšia, než sa predpovedalo na konci roku 2013, pričom podľa analytikov sankcie odpísali šesť percent a pokles cien ropy štyri percentá ruského HDP. Krym tiež rozšíril zoznam najchudobnejších regiónov Ruska, ktorý je nutné dotovať z federálneho rozpočtu a kde veľa ľudí žije pod hranicou chudoby. Až doteraz dve tretiny krymského rozpočtu tvoria dotácie z Moskvy; vlani išlo o takmer 121 miliárd rubľov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

J. Borrell: Európe bezprostredná vojna s Ruskom nehrozí, netreba zveličovať

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci Josep Borrell vyhlásil, že hypotetická vojna Ruska proti krajinám …

Consent choices