peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

F. Ružička: Súhlasíme, aby 25% zdrojov zo spoločného rozpočtu smerovalo do environmentálnych projektov

V Bruseli sa stretli ministri členských štátov pre európske záležitosti na rokovaní Rady pre všeobecné záležitosti (GAC). Slovenskú delegáciu viedol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR František Ružička.

Jednou z hlavných tém rokovania bola príprava stretnutia lídrov členských štátov EÚ, ktoré sa bude konať v druhej polovici týždňa v Bruseli. Marcovej Európskej rade bude dominovať brexit vzhľadom na to, že do riadneho termínu vystúpenia Spojeného kráľovstva z EÚ bude zostávať len posledný týždeň. Lídri sa však budú venovať aj jednotnému trhu, podpore priemyslu či klimatickej politike. V záujme zvýšenia globálnej konkurencieschopnosti EÚ Slovensko signalizovalo svoju plnú podporu odstraňovaniu bariér na vnútornom trhu a rýchlejšiemu zmenšovaniu rozdielov medzi členskými štátmi. V kontexte vzťahu medzi podporou silnejšej priemyselnej politiky EÚ a klímy štátny tajomník F. Ružička uviedol: „Všetci sme vnímali masové pochody mladých ľudí v európskych mestách na podporu ochrany životného prostredia. Preto súhlasíme, aby 25% zdrojov zo spoločného rozpočtu smerovalo do environmentálnych projektov. Tak vnímame aj implementáciu Parížskej dohody – ako zdroj budúcich technických inovácií a tvorby pracovných miest. Bude však treba zabezpečiť dostatočné investície do najviac postihnutých sektorov hospodárstva a rešpektovať špecifiká niektorých štátov. Súčasne je pre nás kľúčové, aby EÚ mala silnú priemyselnú politiku, ktorá jej umožní zostať relevantným hráčom v globálnom prostredí.“  

Ministri 27 členských štátov sa tiež stretli vo formácii Rady GAC podľa čl. 50. Hlavným cieľom rokovania bola výmena názorov na aktuálny dynamický vývoj v otázke brexitu a prerokovanie možnosti prípadného predĺženia lehoty na odchod Spojeného kráľovstva z EÚ.

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Ministri schválili sériu krízových opatrení, ktoré majú minimalizovať negatívne dôsledky prípadného brexitu bez dohody pre občanov i podnikateľov. Členské štáty sa zhodli na potrebe zachovania jednoty 27 členských štátov EÚ a potvrdili navrhovanú Dohodu o vystúpení ako najlepšiu možnú alternatívu. K prípadnej žiadosti Spojeného kráľovstva o predĺženie lehoty sa Slovensko vyjadrilo pozitívne. „Budeme však očakávať zmysluplné odôvodnenie a predstavenie jasného zámeru Spojeného kráľovstva, ktorým smerom sa majú rokovania uberať. Prípadné predĺženie by prichádzalo do úvahy len v limitovanom rozsahu a nemalo by narušiť fungovanie EÚ inštitúcií,“ konštatoval štátny tajomník F. Ružička.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices