zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame Vám prehľad uplynulého 10. týždňa 2019

USA A ČINA ZREJME SMERUJÚ K UZAVRETIU DOHODY

EUROZÓNA: V menovom bloku bola zverejnená investorská dôvera podľa Sentix, ktorá v marci dosiahla hodnotu – 2,2 bodu. Predstavovalo to zlepšenie oproti februárovej hodnote -3,7 bodu a pozitívne to prekvapilo aj trhy, ktoré očakávali dosiahnutie úrovne -3,1 bodu. Okrem investorskej dôvery bola v eurozóne zverejnená aj inflácia PPI, teda vývoj priemyselných cien. Tie rovnako ako v decembri, aj v januári medziročne vzrástli o 3,0 %. Januárový vývoj cien priemyselníkov sa takmer trafil do trhového konsenzu [2,9 %].

Januárový vývoj maloobchodných tržieb v eurozóne pozitívne prekvapil. Tržby európskych maloobchodníkov totiž medziročne vzrástli o 2,2 %, zatiaľ čo v závere vlaňajška vykázali len nepatrný rast o 0,3 %.

NEMECKO: Nemecké priemyselné objednávky v januári medziročne klesli o -3,9 % pri očakávanom poklese o – 3,2 %. V porovnaní s decembrom sa ale vývoj mierne zlepšil, keďže decembrové objednávky medziročne klesli výraznejšie, až o -4,5 %.

USA: Na finančných trhoch panuje dobrá nálada ohľadom pozitívneho vývoja rokovaní medzi Washingtonom a Pekingom. Očakáva sa, že v dohľadnej dobe by mohla byť uzavretá dohoda, ktorá by zažehnala hrozbu obchodnej vojny. Podľa zverejnených informácií Čína súhlasila so znížením ciel na americké produkty z oblasti poľnohospodárstva, chemického aj automobilového priemyslu. USA zase zvažujú odstránenie všetkých ciel, ktoré minulý rok zaviedli na čínsku produkciu. Obchodná dohoda medzi oboma krajinami by mohla byť uzavretá na summite okolo 27. marca, ale presný termín zatiaľ zverejnený nebol.

V Spojených štátoch zaujal vývoj indexu ISM v sektore služieb, ktorý taktiež pozitíve prekvapil, keďže vo februári dosiahol úroveň 59,7 bodu, zatiaľ čo v januári predstavoval nižšiu úroveň 56,7 bodu. Trhy očakávali len mierne zvýšenie indexu na hodnotu 57,4 bodu. Dáta z amerického realitného trhu sa ale až tak pozitíve nevyvíjali. V decembri vzrástol predaj nových domov v USA medzimesačne o 3,7 %, pričom mesiac predtým až o 9,1 %. Napriek tomu to však investorov potešilo, keďže očakávali v decembri pokles predaja.

Viac..  Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

„V USA boli zverejnené aj čísla z US trhu práce v podobe zmeny zamestnanosti podľa spoločnosti ADP. Podľa tohto ADP reportu pribudlo v súkromnom sektore americkej ekonomiky vo februári 300 tis. pracovných miest, čo predstavuje výrazný nárast oproti januáru, kedy bolo vytvorených „len“ 190 tis. miest. A pre trhy bol februárový vývoj pozitívnym prekvapením, keďže prognózovali tvorbu len na úrovni 183 tis. pracovných miest. Neskôr boli zverejnené aj oficiálne štatistiky z trhu práce. Zamestnanosť mimo poľnohospodárskeho sektora [Nonfarm payrolls] vo februári vzrástla len veľmi mierne o 20 tis. pracovných miest, zatiaľ čo trhový konsenzus hovoril o raste o 180 tis. pracovných miest. V predchádzajúcom mesiaci, teda v januári, bola ale tvorba pracovných miest v USA oveľa výraznejšia, keďže pribudlo až 311 tis. miest. Tento januárový výsledok bol ale nezvyčajne vysoký a vo februári sa preto očakávalo nižšie číslo, nie však až také nízke, aké ukázala skutočnosť. Na druhej strane ale miera nezamestnanosti vo februári mierne poklesla na 3,8 % z januárovej hodnoty 4 %, pričom trh očakával zníženie na úroveň 3,9 %. Priemerná hodinová mzda v US ekonomike vo februári medziročne vzrástla o 3,4 %, teda výraznejšie ako v januári [3,1 %] a aj výraznejšie, ako očakávali trhy [3,3 %],“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices