dane
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

EÚ zintenzívňuje boj proti daňovým únikom a finančným zločinom

Európska finančná polícia a dozorný orgán pre pranie špinavých peňazí. Ide o nové orgány, ktorých vytvorenie žiadajú poslanci EP v záujme predchádzania finančnej trestnej činnosti. 

EÚ potrebuje vlastnú finančnú políciu, ktorá by existovala ako súčasť Europolu a ktorá by mala právomoci vyšetrovať cezhraničné daňové a finančné podvody. Vyplýva to z odporúčaní tretieho osobitného výboru EP pre finančnú trestnú činnosť – TAX3.

Poslanci okrem toho žiadajú vytvorenie európskeho dozorného úradu pre pranie špinavých peňazí a financovanie terorizmu. Ak chceme efektívne reagovať na výzvy, ktoré táto oblasť prináša, tak koordinácia členských štátov, ako ju poznáme dnes, už podľa nich nestačí.

Pranie špinavých peňazí vynáša kriminálnikom v EÚ približne 110 miliárd eur ročne, čo predstavuje jedno percento európskeho HDP.

Odporúčania poslancov sú reakciu na sériu daňových škandálov v posledných rokoch, na ktoré prišli investigatívni novinári, ako napríklad LuxLeaks alebo PanamaPapers.

Jeden z autorov uznesenia, český ľudový poslanec Luděk Niedermayer, hovorí, že pranie špinavých peňazí má vždy medzinárodnú dimenziu. „Kvôli nedostatku spolupráce a koordinácie zo strany úradov členských štátov sa nepodarilo týmto prípadom predísť, vyriešiť ich v začiatkoch alebo poriadne vyšetriť. Častokrát nie je jasné, kto by tu mal prebrať vedúcu úlohu,“ vysvetľuje.

„Toto viedlo k rozličným právnym medzerám a slepým uličkám,“ dodáva ďalší z autorov, dánsky sociálny demokrat Jeppe Kofod. „Všetko sme počas našej práce zdokumentovali a navrhujeme na to riešenia,“ hovorí.

Je EÚ na predaj?

Poslanci v dokumente kritizujú aj osemnásť členských štátov Únie, ktoré občanom tretích krajín vydávajú tzv. zlaté víza. Zahraniční kriminálnici môžu tento systém zneužiť na to, aby sa mohli usadiť v Európe.

Odhaduje sa, že za posledných desať rokov bolo vydaných viac ako 100 000 víz a 6 000 pasov ako výmena za investície v EÚ. Išlo hlavne o občanov Ruska a krajín, ktoré sú pod jeho vplyvom.

Viac..  Rusko v odvete na sankcie EÚ rozširuje zákaz vstupu na ďalších predstaviteľov EÚ

Tieto programy neprinášajú svojim príjemcom len daňové výhody, ale umožňujú im aj voľný pohyb, ktorý môžu zneužiť na prepieranie peňazí a daňové úniky.

Šokujúce odhalenia

Rok trvajúci mandát daňového výboru sa skončil a „smutným zistením je, že Európa má systémový problém s praním špinavých peňazí, daňovými únikmi a vyhýbaním sa daniam,“ hovorí Jeppe Kofod. „Podarilo sa nám vytvoriť najbohatší a najatraktívnejší vnútrorný trh na svete s voľným pohybom kapitálu a služieb. No stále nám chýba efektívna spolupráca čo sa týka cezhraničného dohľadu, vyšetrovania a vykonávania práva,“ dodáva.

Niedermayer za šokujúce považuje najmä zistenia o množstve prepieraných peňazí, bankách, ktoré do toho boli zapojené a to, ako niektoré členské štáty EÚ pristupujú k preberaniu európskej legislatívy.

„Ďalším šokujúcim zistením je silný odpor členských štátov k zmenám, ktoré sú veľmi opodstatnené a ktoré by priniesli výhody pre európsku spoločnosť,“ ľutuje Niedermayer. „Mám tu na mysli napríklad konečný systém DPH, spoločný základ dane z príjmov právnických osôb a iné iniciatívy, ktoré boli zablokované alebo zamietnuté Radou, ako napríklad digitálna daň,“ vysvetľuje.

Čo bude nasledovať?

V pondelok 25. marca bude o správe rokovať parlamentné plénum. Deň na to je naplánované plenárne hlasovanie.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices