dane
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

EÚ zintenzívňuje boj proti daňovým únikom a finančným zločinom

Európska finančná polícia a dozorný orgán pre pranie špinavých peňazí. Ide o nové orgány, ktorých vytvorenie žiadajú poslanci EP v záujme predchádzania finančnej trestnej činnosti. 

EÚ potrebuje vlastnú finančnú políciu, ktorá by existovala ako súčasť Europolu a ktorá by mala právomoci vyšetrovať cezhraničné daňové a finančné podvody. Vyplýva to z odporúčaní tretieho osobitného výboru EP pre finančnú trestnú činnosť – TAX3.

Poslanci okrem toho žiadajú vytvorenie európskeho dozorného úradu pre pranie špinavých peňazí a financovanie terorizmu. Ak chceme efektívne reagovať na výzvy, ktoré táto oblasť prináša, tak koordinácia členských štátov, ako ju poznáme dnes, už podľa nich nestačí.

Pranie špinavých peňazí vynáša kriminálnikom v EÚ približne 110 miliárd eur ročne, čo predstavuje jedno percento európskeho HDP.

Odporúčania poslancov sú reakciu na sériu daňových škandálov v posledných rokoch, na ktoré prišli investigatívni novinári, ako napríklad LuxLeaks alebo PanamaPapers.

Jeden z autorov uznesenia, český ľudový poslanec Luděk Niedermayer, hovorí, že pranie špinavých peňazí má vždy medzinárodnú dimenziu. „Kvôli nedostatku spolupráce a koordinácie zo strany úradov členských štátov sa nepodarilo týmto prípadom predísť, vyriešiť ich v začiatkoch alebo poriadne vyšetriť. Častokrát nie je jasné, kto by tu mal prebrať vedúcu úlohu,“ vysvetľuje.

„Toto viedlo k rozličným právnym medzerám a slepým uličkám,“ dodáva ďalší z autorov, dánsky sociálny demokrat Jeppe Kofod. „Všetko sme počas našej práce zdokumentovali a navrhujeme na to riešenia,“ hovorí.

Je EÚ na predaj?

Poslanci v dokumente kritizujú aj osemnásť členských štátov Únie, ktoré občanom tretích krajín vydávajú tzv. zlaté víza. Zahraniční kriminálnici môžu tento systém zneužiť na to, aby sa mohli usadiť v Európe.

Odhaduje sa, že za posledných desať rokov bolo vydaných viac ako 100 000 víz a 6 000 pasov ako výmena za investície v EÚ. Išlo hlavne o občanov Ruska a krajín, ktoré sú pod jeho vplyvom.

Viac..  Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Tieto programy neprinášajú svojim príjemcom len daňové výhody, ale umožňujú im aj voľný pohyb, ktorý môžu zneužiť na prepieranie peňazí a daňové úniky.

Šokujúce odhalenia

Rok trvajúci mandát daňového výboru sa skončil a „smutným zistením je, že Európa má systémový problém s praním špinavých peňazí, daňovými únikmi a vyhýbaním sa daniam,“ hovorí Jeppe Kofod. „Podarilo sa nám vytvoriť najbohatší a najatraktívnejší vnútrorný trh na svete s voľným pohybom kapitálu a služieb. No stále nám chýba efektívna spolupráca čo sa týka cezhraničného dohľadu, vyšetrovania a vykonávania práva,“ dodáva.

Niedermayer za šokujúce považuje najmä zistenia o množstve prepieraných peňazí, bankách, ktoré do toho boli zapojené a to, ako niektoré členské štáty EÚ pristupujú k preberaniu európskej legislatívy.

„Ďalším šokujúcim zistením je silný odpor členských štátov k zmenám, ktoré sú veľmi opodstatnené a ktoré by priniesli výhody pre európsku spoločnosť,“ ľutuje Niedermayer. „Mám tu na mysli napríklad konečný systém DPH, spoločný základ dane z príjmov právnických osôb a iné iniciatívy, ktoré boli zablokované alebo zamietnuté Radou, ako napríklad digitálna daň,“ vysvetľuje.

Čo bude nasledovať?

V pondelok 25. marca bude o správe rokovať parlamentné plénum. Deň na to je naplánované plenárne hlasovanie.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices