Europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Europarlament vyzýva Slovensko na vyšetrenie daňových podvodov, ktoré odhalil Ján Kuciak

Európsky parlament prijal odporúčania v oblasti efektívnejšieho zdaňovania a boja proti finančnej kriminalite. Slovensko vyzýva na vyšetrenie daňových podvodov, ktoré odhalil Ján Kuciak.

Uznesenie, ktoré poslanci schválili pomerom hlasov 505 (za): 63 (proti): 87 (zdržalo sa hlasovania), je výsledkom ročnej práce Osobitného výboru EP pre finančnú trestnú činnosť, vyhýbanie sa daňovým povinnostiam a daňové úniky (TAX3). Schválený text požaduje reformu systému na riešenie finančnej kriminality a daňových únikov, zlepšenie spolupráce existujúcich orgánov a zriadenie nových – a to na úrovni EÚ aj celosvetovo.

Výzva slovenským vyšetrovateľom

Poslanci privítali vznesenie obvinení voči údajnému objednávateľovi a vykonávateľom vrážd Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Orgány činné v trestnom konaní zároveň vyzvali, aby plne vyšetrili všetky aspekty tohto prípadu – vrátane prípadných politických súvislostí. Parlament tiež vyzval na vyšetrenie prípadov veľkoplošných daňových únikov, podvodov s DPH a prania špinavých peňazí, ktoré svojou investigatívnou činnosťou odhalil Ján Kuciak.

Investigatívne centrum Jána Kuciaka oceňuje prácu Európskeho parlamentu

„Oceňujeme podporu EP. Vidíme, že práve tlak slovenskej verejnosti a zahraničných inštitúcií významne pomohol pri vyšetrovaní vraždy Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka, aj pri odhaľovaní káuz, ktoré zostávali roky neriešené,“ uviedol pre EuropskeNoviny.sk Arpád Soltész, riaditeľ Investigatívneho centra Jána Kuciaka.

Kritika niektorých členských štátov a opatrenia na nápravu situácie

Poslanci v uznesení okrem iného kritizujú:

  • nedostatok skutočnej politickej vôle na strane členských štátov na zakročenie voči daňovým únikom, vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam a finančným trestným činom;
  • sedem členských štátov, konkrétne Belgicko, Cyprus, Holandsko, Írsko, Luxembursko, Maďarsko a Maltu, ktoré vykazujú znaky daňových rajov a umožňujú agresívne daňové plánovanie;
  • viaceré členské štáty, vrátane Cypru a Malty, za programy zlatých víz a pasov, teda systémy, v rámci ktorých je udeľované právo na pobyt či občianstvo výmenou za investície.

Parlament prostredníctvom schváleného textu požaduje:

  • urýchlené začatie prác zo strany Európskej komisie na návrhoch, ktorými by sa zriadila európska finančná polícia v rámci Europolu a samostatná finančná spravodajská jednotka EÚ;
  • ustanovenie orgánu dohľadu na úrovni EÚ pre monitorovanie prania špinavých peňazí a koordináciu aktivít vnútroštátnych orgánov;
  • zriadenie medzivládneho daňového orgánu v rámci OSN;
  • ukončenie programov zlatých víz a pasov;
  • uzatváranie viacstranných namiesto bilaterálnych zmlúv o výmene daňových informácii;
  • zintenzívnenie ochrany oznamovateľov a investigatívnych novinárov a prijatie podobného rámca na odmeňovanie oznamovateľov, aký funguje v USA.
Viac..  J. Nagel: Je čoraz pravdepodobnejšie, že ECB pred letnou prestávkou zníži sadzby

Vyhlásenia predsedu výboru a spravodajcov

„Členské štáty nerobia dosť a v rámci EÚ je Rada [ministrov] jednoznačne tým najslabším článkom. Pokrok nie je možný bez politickej vôle. Európania si zaslúžia viac,‟ uviedol predseda výboru TAX3 Petr Ježek (ALDE, CZ).

„Rastúca prepojenosť našich ekonomík, ako aj digitalizácia hospodárstva, sa musia riešiť systematickejšie, nakoľko ovplyvňujú zdaňovanie. Mnohé oblasti zdaňovania však musia zostať v kompetencii členských štátov a tí, ktorí platia dane, nesmú čeliť nadmernej byrokracii,‟ uviedol spravodajca Luděk Niedermayer (EPP, CZ).

„Táto správa je výsledkom najkomplexnejšej práce, akú kedy Európsky parlament v oblasti daňových únikov a vyhýbania sa daňovým povinnostiam vykonal. V rámci EÚ potrebujeme minimálnu sadzbu dane z príjmov právnických osôb, ukončenie daňovej konkurencie a sťaženie dovozu špinavých peňazí,‟ uviedol spravodajca Jeppe Kofod (S&D, DK).

Súvislosti

Osobitný výbor TAX3 bol zriadený v marci 2018 ako reakcia EP na škandály ostatných rokov – vrátane Luxleaks, Panama papers, Football leaks či Paradise papers. Výbor usporiadal za rok svojej existencie osemnásť vypočutí, desať rozpráv s ministrami financií a európskymi komisármi a zorganizoval štyri prieskumné pracovné cesty – do Spojených štátov, na Ostrov Man, do Dánska a Estónska a napokon do Lotyšska.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices