maso
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Potravinári spravili viac ako 900 kontrol poľského mäsa, toto sú výsledky

BRATISLAVA / Od januára tohto roka začali na Slovensku rozsiahle kontroly kvality poľského mäsa, a to v súvislosti so škandálom s porciovaním chorých kráv. Šokujúce zábery zamestnancov bitúnku , ktorí mali choré mäso obrezávať tak, aby vyzeralo zdravo vtedy priniesli investigatívni poľskí novinári.

Choré mäso distribuovali do 14 členských štátov Európskej únie, vrátane Slovenska, ktoré zaviedlo mimoriadne kontroly. U našich českých susedov sa ale objavila správa, že mimoriadne veterinárne opatrenia v súvislosti s hovädzím mäsom z Poľska, v stredu zrušili. Presnejšie ale ide o povinné negatívne vyšetrenie na salmonelózu.

„Znamená to to, že od dnešného dňa toto vyšetrenie nie je požadované a poľské mäso môže byť uvedené na trh ako mäso z iných krajín. Avšak intenzívne kontroly, ktoré sa zamerajú na poľské mäso, budú trvať. Budeme aj naďalej spolupracovať s colníkmi a s políciou a budú sa taktiež odoberať vzorky v miestach určenia,“ povedal hovorca Štátnej veterinárnej správy Českej republiky Peter Vorlíček. To znamená v skladoch a v logistických centrách, kde zásielky mäsa zo zahraničia smerujú.

Na pôde Európskej komisie sa dohodlo, že mimoriadne opatrenia budú môcť krajiny zrušiť až potom ako Poľsko predloží a zavedie isté opatrenia. V tomto prípade ide o systémové kontroly, aby sa podobný škandál s chorým mäsom už neopakoval. „Poliaci nám v pondelok dopisom oznámili, ktoré kroky urobili. My sme to preverili a vyhodnotili sme to spoločne s Ministerstvom poľnohospodárstva ako dostatočné,“ uviedol Vorlíček. U nás zatiaľ kontroly poľského mäsa stále trvajú. Vo februári sa totiž potvrdilo, že sa zlé mäso dostalo aj do školských jedální. Do kontrol sa preto zapojil aj Úrad verejného zdravotníctva. Ministerka školstva Martina Lubyová dokonca v inkriminovam čase odporučila školským kuchárkam variť len múčne jedlá, no a premiér Peter Pellegrini zas odporučil nákup len slovenského mäsa.

Zistené nedostatky

Štátna veterinárna a potravinová správa vykonala viac ako 900 kontrol poľského mäsa a zároveň odobrali 189 vzoriek hovädzieho. Dokopy zistili 20 nedostatkov ako napríklad nesprávne informácie na etikete či chýbajúce číslo bitúnku, čo znemožnilo vystopovať mäsa. „V troch prípadoch senzorické zmeny boli zistené u mäsa a v štyroch prípadoch bolo neúplné alebo nedostatočné označenie. Najhoršie dopadla prevádzka, ktorá prijala mäso a robila túto činnosť nelegálne, čiže nebola schválená prevádzka. To je prevádzka pri Bardejove,“ uviedol riaditeľ Štátnej a veterinárnej potravinovej správy Jozef Bíreš. 

Viac..  ECB by mala tento týždeň poslednýkrát podržať sadzby nezmenené

Podiel poľského mäsa a to prevažne u výrobcov, ktorý z poľského mäsa vyrábajú mäsové výrobky, je na Slovensku 30 či 40 percent . Ministerka pôdohospodárstva si pre škandál s mäsom začiatkom februára zavolala na koberček aj poľského veľvyslanca. Potom ako sa zistilo, že na Slovensko nebolo distribuovaných 200 ale 2000 kíl masa z chorých kráv, náš agrorezort poľskému jednoducho nedôveroval. Aktuálne sú v Poľsku inšpektori Európskej komisie. Na ich závery čaká aj naše Ministerstvo pôdohospodárstva. „Pred tým než sa distribuuje to mäso, každý dovozca má povinnosť hlásiť do nášho systému ŠVPS, že doviezol poľské mäso. A budeme čakať ako sa zachovajú inšpektori Európskej komisie, ktorí kontrolujú bitúnky v Poľsku. Ak budeme mať záverečnú správu a bude dôvod, aby sme toto opatrenie vypustili, tak ho vypustíme. Ak nie, budeme sa riadiť pokynmi inšpektorov Európskej komisie,“  povedala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices