May
Doterajšia premiérka Theresa May. PHOTO: © European Union-EP.

Poslanci opäť odmietli brexitovú dohodu. Donald Tusk zvolal mimoriadny samit

LONDÝN / Piatkové rokovanie o brexitovej dohode v britskom parlamente bolo poslednou šancou ako zaistiť odchod z Európskej únie, povedala poslancom tesne pred schvaľovaním dohody s Európskou úniou v Dolnej Snemovni premiérka Theresa May. Poslanci ale dohodu odmietli. Napriek tomu, že ju podporilo 286 zákonodarcov, 344 ju neprijalo.

Premiérka Theresa May po odmietnutí dohody s Európskou úniou povedala, že sa vláda bude naďalej pokúšať o riadny brexit. Teraz je podľa nej takmer isté, že sa Británia zúčastní volieb do Európskeho parlamentu. Predseda Európskej rady Donald Tusk zvolal na 10. apríla mimoriadny samit. Urobil tak po tom, čo britská snemovňa opäť odmietla dohodu o vystúpení.

V piatok sa hlasovalo len o samotnej dohode s Európskou úniou, nie o súbežne dohodnutej politickej deklarácii.

May pripustila, že bolo piatkové rozhodovanie ťažké. Dodala ale, že je to historický deň, kedy poslanci musia prijať zodpovednosť. Prisľúbila im ale väčšiu úlohu v blížiacich sa brexitových rokovaniach a zopakovala, že odstúpi skôr ako plánovala, aby zabezpečila správne vyústenie brexitového procesu. Ako sa neskôr ukázalo, nestačilo to.

Viac..  Týždeň v EP: Sloboda médií, umelá inteligencia, Euro 7 či bezpečnosť hračiek a sankcie

Viac informácí sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

 

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices