zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 12. týždňa 2019

SUMMIT EÚ NESCHVÁLIL ODKLAD BREXITU O 3 MESIACE

EUROZÓNA: Podobne pozitívne ako v Nemecku sa vyvíjal index ZEW vyjadrujúci očakávania do budúcnosti aj v menovom bloku. V marci totiž vzrástol z -16,6 bodu na -2,5 bodu. Za eurozónu bola zverejnená spotrebiteľská dôvera. Tá sa v marci zvýšila na -7,2 bodu z februárovej úrovne -7,4 bodu. Investori očakávali zvýšenie na -7,1 bodu.

Slabší priemysel z Nemecka sa odrazil aj na hodnote indexu PMI v eurozóne, ktorý klesol o -1,7 bodu na marcových 47,6 bodu, pričom trhy naopak očakávali mierny rast [o 0,2 body], čím by sa index priblížil k hranici 50 bodov. Index v službách dosiahol investormi očakávanú úroveň 52,7 bodov. To sa v konečnom zúčtovaní prejavilo poklesom kompozitného indexu o -0,6 bodu na 51,3 bodu.

NEMECKO: Podľa indexu ZEW v najväčšej európskej ekonomike sa nálada v marci zhoršila na hodnotu 11,1 bodu z februárovej úrovni 15 bodov. Trhy očakávali zhoršenie indexu, ale miernejšie na úroveň 13 bodov. Na druhej strane sa ale index ZEW vyjadrujúci očakávania do budúcnosti zlepšil na -3,6 bodu z februárovej hodnoty -13,4 bodu a investori odhadovali v marci jeho hodnotu na úrovni -11 bodov.

„Ceny nemeckých priemyselníkov [inflácia PPI] síce rástli aj vo februári rovnakým tempom ako v úvode roka [o 2,6 % r/r], no trhy očakávali rast o 2,9 %. Vo februári, v porovnaní s januárom, došlo k miernemu poklesu cien [o -0,1 %] a trhy odhadovali rast o 0,2 %.

Index PMI vo výrobe v Nemecku v marci výrazne podliezol trhový odhad. Trhy očakávali mierny rast oproti februáru, o 0,4 bodu na 48 bodov, no hodnota indexu klesla na 44,7 bodu, čo je 6,5 ročné minimum. Hranica 50 bodov oddeľuje expanziu od recesie, čo znamená, že priemysel sa neuberá práve priaznivým smerom. Index PMI v sektore služieb síce mierne klesol [o -0,4 body] oproti februárovej hodnote na 54,9 bodu, no trhy očakávali, že klesne o niečo viac [o -0,5 bodu]. Hodnota kompozitného indexu dosiahla 51,5 bodu, čo je o -1,3 bodu menej ako v marci, a taktiež ako trhy očakávali,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

USA: Továrenské objednávky v januári medzimesačne vzrástli o 0,1 %, čo bola rovnaká úroveň ako v decembri, trhy však odhadovali o niečo výraznejší rast [0,3 %]. Objednávky tovarov dlhodobej spotreby v USA v prvom mesiaci tohto roka medzimesačne vzrástli o 0,3 %. Tento výsledok bol mierne negatívnejší, keďže v decembri rástli objednávky o 0,4 % a trhy prognózovali rovnaký rast aj v januári. Nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti pribudlo za uplynulý týždeň 221 tisíc, čo je o -4 tisíc menej ako trhy odhadovali.

Viac..  Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej EÚ medzimesačne vzrástol

Za druhým brehom Atlantiku bol vývoj indexov PMI veľmi podobný ako v Európe. Index odrážajúci priemysel bol v marci slabší o pol bodu, pričom trhy očakávali rast o pol bodu. Hodnota tohto indexu dosiahla 52,5 bodu, čo znamená, že na rozdiel od Európy je nad hranicou oddeľujúcou expanziu od recesie. Index PMI v službách klesol ešte výraznejšie ako trhy očakávali a to na úroveň 54,8 bodov. Kompozitný index tak zoslabol -1,2 bodu na 54,3 body. Okrem toho bol zverejnené aj stavy veľkoobchodných zásob. Tie vzrástli za január o 1,2 %, pričom trhy očakávali rast len o 0,1 %. Investorov prekvapil aj rast predaja existujúcich domov, ktorý bol takmer štvornásobne vyšší ako odhadovali.

V. BRITÁNIA: Minulý týždeň sa konal dvojdňový summit EÚ v Bruseli. Hlavnou témou bol termín odkladu brexitu. Británia oficiálne požiadala len o krátke odloženie brexitu, do 30. júna. Tento termín posunu brexitu však členské krajiny EÚ odmietli. Európska 27-čka pripúšťa len dve možnosti. Prvou je posun termínu odchodu z Únie do 22. mája s tým, že tento týždeň britský parlament schváli zmluvu o vystúpení, teda dohodu o podmienkach brexitu. Tá už bola 2-krát predtým odmietnutá, takže pôjde o tretí pokus. Druhou možnosťou je odklad brexitu do 12. apríla, čo je zároveň aj termín, do kedy sa má prijať rozhodnutie, či sa Británia zúčastní májových európskych volieb. To znamená, že ak dohoda o vystúpení Británie z Únie v britskom parlamente schválená nebude, tak do tohto termínu má Londýn predstaviť Bruselu svoje plány na ďalší postup. Tým pádom budú až do 12. apríla stále v hre viaceré varianty, a to aj brexit bez dohody, či úplné stiahnutie rozhodnutia odísť z Únie.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť najmä v dôsledku …

Consent choices