May
Britská premiérka Theresa May. PHOTO: © European Union-EP.

Britskí poslanci budú znova hľadať brexitový kompromis

BRUSEL / Po sérii negatívnych stanovísk z minulého týždňa sa v pondelok britskí poslanci opäť pokúsia nájsť zhodu na niektoré z variantov odchodu Británie z Európskej únie. Na stôl znova dostanú niekoľko návrhov, ktoré budú pre vládu premiérky Theresy May nezáväzné.

Z jej okolia sa však ozývajú hlasy, že je May vzhľadom k rýchlo sa krátiacemu času na rozhodovanie pripravená variant s najväčšou podporou veľmi starostlivo zvážiť. May bude zároveň stále pokračovať v hľadaní podpory pre prípadné štvrté hlasovanie o svoje brexitovej dohode.

Poslanci doteraz predložili deväť návrhov, o ktorých chcú hlasovať. Koľko ich skutočne dostanú na vyjadrenie, o tom rozhodne popoludní predseda Dolnej snemovne John Bercow.

Posudzovať bude na jednej strane požiadavky zástancov rázneho brexitu, ako je odchod bez dohody či právo zrušiť takzvanú írsku poistku. Na druhej strane potom stoja dva návrhy na nové referendum, ktoré by dalo voličom možnosť vysloviť sa k neriadenému brexitu či prerokovanej dohode s EÚ.

Väčšiu šancu na úspech dávajú britské médiá návrhu na vytvorenie colnej únie Británie s európskym blokom, ktorý bol minulý týždeň najtesnejšie zamietnutým návrhom. O tejto labouristov presadzovanej variante, ktorá by mohla urobiť spornú írsku poistku nepotrebnú, začali podľa médií uvažovať aj niektorí doteraz odmietaví konzervatívni poslanci.

Viac..  Výbor ministrov Rady Európy odobril kandidátov na post generálneho tajomníka

Parlamentná brexitová debata by mala skončiť okolo 21:00 nášho času, kedy by poslanci mali rovnako ako minule dostať pol hodinu na písomné vyjadrenie svojich hlasov.

May, ktorá chce v pondelok opäť presviedčať časť odporcov k súhlasu s brexitovou dohodou, je pod rastúcim tlakom poslancov svojej strany, ktorých časť ju vyzýva na odstúpenie. Líder labouristov Jeremy Corbyn dal zároveň najavo, že plánuje v najbližších dňoch vyvolať hlasovanie o nedôvere premiérke.

Británia musí Bruselu do 12. apríla oznámiť svoj ďalší postup v snahe o usporiadaný odchod z EÚ. Ak tak neurobí, alebo únijné krajiny neschvália ďalší odklad, dôjde o polnoci tohto dňa na tvrdý brexit.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices