brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Britský parlament odmietol alternatívy k brexitu

LONDÝN – Britskí poslanci v pondelkovom hlasovaní odmietli štyri alternatívy k nepopulárnej dohode o vystúpení z Európskej únie, ktorú vyrokovala premiérka Theresa Mayová. Alternatívy zahŕňali aj dva návrhy na zachovanie úzkych ekonomických vzťahov medzi Britániou a Európskou úniou. Takzvané indikatívne hlasovania pre vládu neboli záväzné.

Na základe jedného z nich by Spojené kráľovstvo po brexite ostalo v colnej únii zahŕňajúcej tovary. Tento návrh neprešil najtesnejšie: v pomere hlasov 273 ku 276. Druhý návrh počítal s jednotným trhom zahŕňajúcim tovary aj služby. Ďalšou možnosťou bolo, aby sa akákoľvek brexitová dohoda stala predmetom referenda a štvrtý návrh hovoril o tom, že by Británia mala zrušiť odchod z Európskej únie, ak budú do dátumu brexitu zostávať už len dva dni a stále nebude schválená dohoda o ňom.

Viac..  Europarlament schválil nový pakt EÚ o migrácii a azyle

Predseda dolnej komory John Bercow vybral tieto štyri možnosti z ôsmich predložených návrhov. Krajine teraz ostávajú už len necelé dva týždne na to, aby do 12. apríla informovala predstaviteľov únie, ako si predstavuje ďalší postup.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices