supermarket
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Osobitné odvody reťazce zatiaľ platiť nemusia. Európska komisia pozastavila zákon

BRATISLAVA / Poplatok, ktorý ukladá nový zákon z dielne SNS o osobitných odvodoch zatiaľ obchodné reťazce platiť nemusia. Európska komisia predbežným opatrením pozastavila účinnosť zákona. Prvýkrát mali niektoré reťazce zaplatiť odvod vo výške 2,5 percent čistých tržieb tento mesiac, ďalšie o dva mesiace neskôr.

Na základe schválených pozmeňujúcich návrhov koaličných poslancov mali osobitný odvod napokon platiť obchodné reťazce, v ktorých aspoň 25 % z obratu tvoria potraviny a majú prevádzky minimálne v 15 % všetkých okresov. Výška odvodu je stanovená na úrovni 2,5 % z čistého obratu.

Na tlačovej besede zazneli aj tvrdenia, že od vstupu do Európskej únie stráda poľnohospodárstvo, máme podradnejšie potraviny a nemáme dostatok prostriedkov na podporu prvovýroby.  Reťazce údajne zvýšili ceny pre daň, aj keď doteraz nemuseli zaplatiť ani cent. Na základe toho by mali ceny od apríla znovu poklesnúť. 

Keď poslanci SNS predkladali návrh na zavedenie špeciálneho odvodu pre obchodné reťazce, tvrdili, že obchody zarábajú priveľa, preto im treba ubrať zo zisku. Zároveň tvrdili, že zákon nespôsobí zdraženie potravín. 

Viac..  R. Holzmann: ECB by mohla znížiť úroky v júni, je však potrebné sledovať Fed

Medzi odborníkmi a makroekonómmi kolujú aj názory, že to môže mať ešte ťažšie dopady na jednotlivcov aj na štát. Európska únia totiž môže vyhodnotiť, že toto nové pravidlo protirečí zákonom v Európskej únii a Slovensko bude musieť platiť poškodeným firmám veľké peniaze. 

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices