May
Doterajšia premiérka Theresa May. PHOTO: © European Union-EP.

Britská premiérka Theresa May chce EÚ požiadať o ďalší odklad brexitu

LONDÝN / Britská premiérka Theresa May v utorok po viac ako sedemhodinovom zasadnutí svojej vlády oznámila, že chce požiadať Európsku úniu o ďalší odklad termínu brexitu. Aktuálny termín odchodu Británie z EÚ je 12. apríla.

Východisko z brexitovej krízy chce premiérka teraz hľadať v rokovaniach s predsedom opozičných labouristov Jeremym Corbyn. Ten už jej ponuku na rokovanie „s veľkou radosťou“ prijal. Predseda Európskej rady Donald Tusk v reakcii na vyhlásenie May zdôraznil, že nie je jasné, aký bude výsledok rokovaní a vyzval k trpezlivosti.

„Opustiť (EÚ) s dohodou je najlepším riešením, takže budeme potrebovať ďalšie predĺženie článku 50, ktoré ale bude čo možno najkratšie a ktoré skončí v okamihu, keď schválime dohodu,“ uviedla premiérka vo vyhlásení s odkazom na článok Lisabonskej zmluvy, ktorého aktiváciou pred viac ako dvoma rokmi spustila rokovania o odchode Británie z EÚ. 

Vzťah s EÚ

V snahe dostať Britániu z patovej situácie May ponúkla predsedovi Labouristickej strany Jeremymu Corbynovi, aby s ňou rokoval o novom brexitovom pláne, ktorý by zabezpečil, že Británia opustí EÚ s dohodou. „Musíme sa zamerať na náš budúci vzťah s Európskou úniou,“ zdôraznila premiérka s odkazom na politickú deklaráciu, ktorá nie je súčasťou brexitovej dohody.

Ak by poslanci nový brexitový plán neschválili, predložila by im vláda sériu alternatívnych návrhov týkajúcich sa budúceho vzťahu Británie s EÚ, o ktorých by mohli hlasovať. „Vláda je pripravená riadiť sa stanoviskom snemovne,“ dodala May.

Hlavne do volieb 

Premiérka zároveň zdôraznila, že všetko, o čom hovorila, sa musí stihnúť do 22. mája, aby sa Británia nemusela zúčastniť volieb do Európskeho parlamentu. „Toto je ťažká doba pre všetkých. Ale môžeme a musíme nájsť kompromis, ktorý zaistí Britom to, pre čo hlasovali,“ dodala na záver May, ktorá je podľa svojho hovorcu v prípade schválenia dohody stále pripravená odísť.

Viac..  M. Beňová: Potrebujeme vyčleniť dostatok zdrojov na obnovu verejných budov

Corbyn ponuku May na rokovanie o ďalšom brexitovém pláne prijal s „veľkou radosťou“. Najdôležitejšie podľa neho teraz je, aby Británia EÚ neopustila 12. apríla bez dohody. Corbyn zopakoval, že labouristi chcú zostať v colnej únii s EÚ, mať prístup k jednotnému trhu a zabezpečiť ochranu práv zamestnancov.

Samit vlád EÚ 

„Aj keď ani po dnešku nevieme, aký bude konečný výsledok, buďme trpezliví,“ reagoval predseda Európskej rady Donald Tusk. Ten už minulý piatok zvolal na 10. apríla mimoriadny summit EÚ. Práve na ňom by mohli šéfovia štátov a vlád EÚ schváliť alebo zamietnuť ďalšie odklad brexitu. 

Ministri zahraničia Nemecka a Francúzska Heiko Maas a Jean-Yves Le Drian vyzvali na spoločnej tlačovej konferencii v New Yorku Britániu, aby objasnila svoju pozíciu. „Tri roky po ich rozhodnutí (v referende) musia Briti prísť s jasnou líniou, pretože inak bohužiaľ nastane v nasledujúcich dňoch tvrdý brexit,“ uviedol Le Drian.

Výbor pre občianske slobody Európskeho parlamentu potvrdil kompromisnú podobu pravidiel, ktorá v prípade brexitu bez dohody umožní občanom Británie krátkodobé bezvízové cesty do krajín Európskej únie. Podmienkou je recipročný postup britskej strany voči ľuďom z EÚ. 

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk


Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices