Smolkova
Europoslankyňa Monika Smolková. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Smolková: Je načase, aby aj Facebook, Google a veľké spoločnosti chránili práva autorov

ŠTRASBURG / Sloboda na internete sa mení. Tvrdia to mnohí europoslanci, keďže plénom len tesne prešla nová reforma autorských práv. Kým zástancovia o nej hovoria ako o prispôsobení sa súčasnej dobe, kritici ju označujú za cenzúru internetu.

Reforma autorského práva vyvolala v Európskom parlamente búrlivú diskusiu. Množstvo europoslancov totiž tvrdí, že obmedzí slobodu na internete. “V prvom rade som presvedčená, že o takej závažnejšej veci sme mali oveľa dôslednejšie a závažnejšie diskutovať,“ hovorí europoslankyňa Monika Beňová.

Dva sporné články 11 a 13 sa stali kameňom úrazu. Jeden z nich hovorí o tom, že predmetom autorských práv je úplne všetko, okrem veľmi krátkych úryvkov. Tam podľa mnohých hrozí to, že napríklad v blogoch sa už nebude môcť reagovať na všetko, keďže skopírovanie väčšieho množstva textu už bude podliehať autorským právam. “Autori majú byť chránení pri svojich dielach, zároveň by to však nemalo byť na úkor slobody na internete,“ myslí si europoslanec Branislav Škripek.

Druhý sporný článok zas prenáša zodpovednosť za kradnutý obsah na prevádzkovateľa. Čiže napríklad zodpovedný nebude blogger, ale portál, na ktorý ho umiestni. “Čo asi znamená, ako keby sme preniesli zodpovednosť za to, že auto nie je kradnuté na prevádzkovateľa parkoviska,” uviedol europoslanec Richard Sulík.

Viac..  Ivan Štefanec: EÚ potrebuje protiraketovú obranu aj kybernetický štít

Europoslanci sa však na nový autorský zákon pozerajú odlišne. “Je načase, aby aj Facebook a Google a veľké spoločnosti chránili práva autorov, aby prípadne spoplatnili, aby autori za svoje diela boli odmenení,” povedala Monika Smolková z Aliancie socialistov a demokratov.

Reformu však ešte musí odobriť Rada. Členské krajiny majú potom dva roky na to, aby ju prevzali a zapracovali do svojej legislatívy. “Potrebujeme nájsť kompromis medzi ochranou duševného vlastníctva a slobodou prístupu k internetu,“ dodal Ivan Štefanec z Európskej ľudovej strany.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Farmárske združenia pokračujú vo svojich protestoch pred ministerstvom pôdohospodárstva aj dnes. Minister pôdohospodárstva a rozvoja …

Consent choices