zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 13. týždňa 2019

FORMA BREXITU JE STALE NEJASNÁ

EUROZÓNA: Dôvera v ekonomiku eurozóny sa v marci znížila o -0,7 bodu na 105,5 bodu. Trhový konsenzus počítal s poklesom dôvery, no o niečo miernejším [o -0,3 body]. Ide o najnižšiu hodnotu od novembra roku 2016. Zverejnená bola aj finalizácia spotrebiteľskej dôvery. Tá dosiahla v marci úroveň -7,2 bodu, čo je zhodné s prvým odhadom a v porovnaní s februárom išla hore o 0,2 bodu.

NEMECKO: Index IFO odrážajúci náladu v podnikateľskom prostredí sa zvýšil v marci o 0,9 bodu na 99,6 bodu, pričom trhy očakávali pokles o -0,2 bodu. Rástli hodnoty oboch subindexov. Index IFO mapujúci súčasnú situáciu vzrástol o 0,2 bodu na 103,8 bodu, no investori očakávali pokles na 102,9 bodu. Čo sa týka očakávaní do budúcna, tak index IFO je vyšší o 1,6 bodu a dosiahol 95,6 bodu, pričom trhy očakávali stagnáciu na februárovej úrovni 94 bodov. Spotrebiteľská dôvera v Nemecku podľa agentúry GfK sa v apríli znížila o -0,3 bodu na 10,4 bodu v apríli. Trhy naopak očakávali mierne zvýšenie [o 0,1 bodu].

„Sklamanie však priniesli marcové čísla o inflácii v Nemecku. Spotrebiteľské ceny rástli pomalším tempom ako odhadovali trhy. Podľa národného CPI indexu medziročne vzrástli ceny o 1,3 % [ podľa harmonizovaného HICP indexu o 1,4 %], pričom trhy očakávali rast o 1,5 %, resp. o 1,6 % v prípade HICP indexu. Trhový konsenzus počítal s tým, že inflácia bude rásť rovnakým tempom ako vo februári. Aj medzimesačný rast spotrebiteľských cien bol o niečo slabší. Ceny išli nahor o 0,4 % [podľa HICP indexu o 0,5 %], no trhy očakávali zvýšenie o 0,6 %.

Nemecké maloobchodné tržby priniesli pozitívne prekvapenie. Vo februári medziročne vzrástli o 4,7 % [v januári o 3,1 %], pričom trhový konsenzus počítal s rastom o 2,1 %. Medzimesačne, t. j. február vs. január, vzrástli tržby nemeckých maloobchodníkov o 0,9 % a trhy odhadovali, že dôjde k poklesu o percento. Miera nezamestnanosti v Nemecku klesla o -0,1 p. bodu na 4,9 %, čo trhy aj očakávali,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

FRANCÚZSKO: Finalizácia rastu francúzskej ekonomiky pozitívne prekvapila trhy, keď v poslednom kvartáli vzrástla medziročne o 1 %, pričom prvý odhad bol o niečo nižší [0,9 %]. No v porovnaní s predošlým kvartálom [rast o 1,4 %] dynamika rastu spomalila.

USA: Nielen v Nemecku, ale aj za Veľkou mlákou došlo k zníženiu dôvery spotrebiteľov. V marci hodnota tohto ukazovateľa podľa Conference of Board klesla o -7,3 bodu na 124,1 bodu, pričom trhy odhadovali, že dôjde k rastu dôvery o 1,1 bodu. Ekonomický sentiment podľa University of Michigan si vo finále prilepšil o 0,6 bodu na 98,4 bodu.

Viac..  Ročné inflačné očakávania domácností v eurozóne v januári vzrástli

Nálada podľa tohto indikátora sa v porovnaní s februárom [93,8 bodu] výraznejšie zlepšila. Za druhým brehom Atlantiku bol zverejnený 3. odhad anualizovaného rastu HDP za štvrtý kvartál. Ten však dosiahol úroveň 2,2 %, pričom predchádzajúce odhady hovorili o vyššom raste [z úrovne 2,6 % na 2,3 %]. Ešte v predchádzajúcom kvartáli rástla americká ekonomika tempom 3,4 %.

V. BRITÁNIA: Finalizácia rastu britského HDP za posledný kvartál vlaňajška dopadla o niečo lepšie ako sa pôvodne odhadovalo. Ekonomika Británie vzrástla o 1,4 % [odhad bol 1,3 %], no aj tu dynamika rastu spomalila [1,6 % v treťom kvartáli].

Summit EÚ priniesol jasné výsledky. Posun brexitu o 3 mesiace zamietol a európska 27-čka pripúšťa len dve možnosti. Prvou je posun termínu odchodu z Únie do 22. mája s tým, že britský parlament schváli zmluvu o vystúpení, teda dohodu o podmienkach brexitu. O tej ale britský parlament hlasoval už trikrát, no stále bezvýsledne.

Theresa Mayová ponúkla už aj svoju „stoličku“, ak jej návrh bude podporený, no ani to nepomohlo. V prípade, že dohoda o brexite nebude britským parlamentom schválená, tak pripadá do úvahy druhá možnosť, a tou je odchod z EÚ do 12. apríla. To je zároveň aj termín, do kedy sa má prijať rozhodnutie, či sa Británia zúčastní májových európskych volieb. To znamená, že ak dohoda o vystúpení Británie z Únie v britskom parlamente schválená nebude, tak do tohto termínu má Londýn predstaviť Bruselu svoje plány na ďalší postup. Každopádne to vyzerá tak, že až do 12. apríla budú stále v hre viaceré varianty, a to aj brexit bez dohody, či úplné stiahnutie rozhodnutia odísť z Únie.

O dac

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices