eurovolby
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Európsky parlament spustil stránku k výsledkom eurovolieb

Nová dynamická internetová stránka obsahuje výsledky minulých aj súčasných európskych volieb a je k dispozícii vo všetkých úradných jazykoch EÚ.

Na stránke www.election-results.eu budú počas volebnej noci, 26. mája 2019, v reálnom čase aktualizované výsledky volieb do Európskeho parlamentu, vrátane výsledkov na národnej úrovni od vnútroštátnych orgánov.

Minulé európske voľby

Internetová stránka obsahuje zloženie všetkých predchádzajúcich európskych parlamentov od roku 1984, ich členenie podľa národných strán a politických skupín od roku 1979, ako aj výsledky na národnej úrovni od roku 2009. Stránka ponúka tiež informácie o trendoch v európskych voľbách, napríklad o zastúpení mužov a žien v europarlamente.

Dynamická a interaktívna stránka

  • „Nástroj pre porovnanie“ umožňuje porovnávať údaje jednotlivých eurovolieb.
  • Užívatelia môžu využiť „kalkulačku väčšiny“ a preskúmať tak možné parlamentné koalície hneď po zverejnení prvých oficiálnych projekcií 26. mája 2019.
  • Pomocou aplikácie môže byť stránka prispôsobená vašim potrebám: bude zverejňovať historické výsledky eurovolieb a poskytovať aktuálne výsledky.
  • Na stiahnutie: dáta v otvorených formátoch (json, xml a csv) a grafických formátoch (jpg a png).
Viac..  SaS povedie do eurovolieb Sulík, nasledujú Jurzyca a Marcinková

Ak máte záujem o viac informácií, aktualizácie alebo o vkladanie nespracovaných údajov z volebnej noci, registrujte sa TU.

Testovanie správneho prenosu a príjmu dát sa uskutoční 25. apríla, 7. mája a 14. mája 2019. Ak sa chcete zúčastniť testovania, svoju žiadosť pošlite na túto adresu.

Viac informácií o voľbách, vrátane faktov a číselných údajov o volebnom procese, vedúcich kandidátoch a o úspechoch EÚ nájdete tu. Webová stránka venovaná eurovoľbám ponúka aj aktualizované informácie o prieskumoch Eurobarometer a užitočné kontakty pre novinárov, ktorí mapujú fungovanie Parlamentu.

O dac

Odporúčame pozrieť

volby

Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

O mandáty v Európskom parlamente sa môže na Slovensku uchádzať 23 politických strán a jedna …

Consent choices