Trump
Americký prezident Donald Trump. PHOTO: © European Union.

EÚ kritizuje plán USA zaviesť nové clá, Brusel je pripravený na odvetu

BRUSEL – Európska únia kritizuje americký plán uvaliť clá na európske tovary po tom, ako Svetová obchodná organizácia (WTO) dospela k záveru, že subvencie EÚ pre výrobcu lietadiel Airbus majú negatívny vplyv na USA. Washington uviedol, že uvažuje o odvetných clách na tovary za 11 mld. USD.

„EÚ je presvedčená, že úroveň protiopatrení … je veľmi prehnaná. Rozsah protiopatrení schválených Svetovou obchodnou organizáciou môže určiť iba arbiter, ktorého vymenuje WTO,“ povedal hovorca Európskej komisie. Informuje o tom portál cnbc.com.

Podľa hovorcu Airbusu neexistuje legálny základ pre to, aby USA uplatnili sankcie a dodal, že Európska únia vyhovela rozhodnutiam WTO. Hovorca Európskej komisie ďalej povedal, že Brusel je pripravený podniknúť rovnaké odvetné opatrenia a poukázal na paralelný spor na pôde WTO o subvencie pre amerického výrobcu lietadiel Boeing. „EÚ požiada arbitra vymenovaného Svetovou obchodnou organizáciou, aby určil práva EÚ na odvetu,“ konštatoval hovorca.  (1 EUR = 1,1246 USD).

Viac..  O. Rehn: K zníženiu úrokových sadzieb ECB by mohlo dôjsť v lete

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices