Striedava starostlivost - ukazka z filmu - zdroj Artkino za zrkadlom
Striedavá starostlivosť - ukážka z filmu. Zdroj: Artkino za zrkadlom.

Diskutovať o násilí v rodinách netreba iba vo filme, ale najmä naživo

Marcova diskusia s odbornickami KIT-u v Nitre - zdroj ADRA Slovensko.
Marcová diskusia s odborníčkami KIT-u v Nitre. Zdroj: ADRA Slovensko.

Členky Krízového intervenčného tímu (KIT) organizácie ADRA Slovensko sa snažia hovoriť nahlas o domácom násilí aj sexuálnom obťažovaní, a hlavne o tom – ako mu predchádzať a ako pomáhať obetiam násilných vzťahov. Organizujú vzdelávacie podujatia, prednášky a diskusie. Ďalšia takáto diskusia s odborníčkami KIT-u prebehne v druhej polovici apríla v Bratislave spolu s projekciou oceňovaného filmu ‘Striedavá starostlivosť’.

Podľa údajov Európskej komisie sa v krajinách EÚ stáva každá tretia žena obeťou fyzického alebo sexuálneho násilia po dovŕšení veku pätnástich rokov, viac ako polovica žien zažila sexuálne obťažovanie. Počet zabitých obetí domáceho násilia narástol v roku 2018 na trinásť. Aj tieto alarmujúce štatistiky viedli v mimovládnej organizácii ADRA Slovensku ku vzniku Krízového intervenčného tímu (KIT).

Pracovníčky KIT-u sa venujú krízovej intervencii, sociálnej rehabilitácii a adaptácii klientov a klientiek, ktorí zažili alebo zažívajú domáce násilie. Nezabúdajú však ani na advokáciu a tiež potrebnú prevenciu. Od začiatku roka majú za sebou už päť prednášok a diskusií pre rôzne cieľové skupiny v rámci Slovenska. Na najbližšie takéto podujatie vás ADRA Slovensko pozýva 18. apríla o 18ej do petržalského Artkina za zrkadlom, pričom tentoraz pôjde o projekciu francúzskeho filmu ‚Striedavá starostlivosť‘ (Jusqu᾿à la garde, 2017, 93 min) spolu s následovnou diskusiou s právničkou a sociálnou pracovníčkou ADRA KIT-u. Tie sa už dva roky snažia komplexne pomáhať desiatkam obetí domáceho násilia a sexuálneho zneužívania na Slovensku.

Daniela Borzová, právnička a zakladateľka KIT-u, vysvetľuje, prečo je dôležité o násilí hovoriť nahlas: „Domáce násilie je, bohužiaľ, súčasťou našej spoločnosti. Avšak stále v ľuďoch prevláda strach hovoriť o tom nahlas. Obeť, tretie osoby či štát k tomu vedú k tomu rôzne dôvody, no je nevyhnutné pochopiť, že práve takýmto mlčaním sa obeti nedokáže pomôcť.”

Francuzsku snimku Striedava starostlivost mozno vidiet 18. aprila - zdroj Artkino za zrkadlom
Francúzsku snímku Striedavá starostlivosť možno vidieť 18. apríla. Zdroj: Artkino za zrkadlom.

Práve snímka ‘Striedavá starostlivosť‘ ukazuje, že domáce násilie nie je jednoduché; že to nie je niečo, čo príde a odíde. Počas sledovania filmu pochopíte to, čo sa snažia ľuďom vysvetliť aj členky KIT-u, že „človek, ktorý svoju obeť ohrozuje, ju nechce nechať len tak odísť. Ak má zneužívaná osoba naviac s násilníkom dieťa, to sa stáva jeho najväčšou zbraňou. A počas boja o opatrovníctvo nemusí sudkyňa rozhodnúť v prospech nenásilného rodiča.“ Do slovenských kín film priniesla ASFK, a hoci je to sociálna dráma na ťažkú tému, je treba ju vidieť.

Viac..  Výrobky vyrobené nútenou prácou budú zakázané na jednotnom trhu EÚ

Pracovníčky organizácie ADRA Slovensko v rámci Krízového intervenčného tímu (KIT) aktuálne poskytujú komplexné právne a psycho-sociálne služby skoro štyrom desiatkam osôb s cieľom pomôcť im: vystúpiť z kruhu manipulácie v násilnom zväzku a začať žiť nový dôstojný život. Diskusie o varovných signáloch násilných vzťahov a o spôsoboch riešenia, a tiež predchádzania násiliu v rodinách patria medzi jeho osvetové aktivity. Viac o činnosti KIT-u TU.

Autor: PhDr. et RNDr. Boba Markovič Baluchová, PhD.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices