May
Doterajšia premiérka Theresa May. PHOTO: © European Union-EP.

Mimoriadny samit k brexitu v Bruseli. Premiérka požiadala o odklad do 30. júna

BRUSEL / Viem, že európski partneri už môžu byť z toho frustrovaní. Priznala britská premiérka Theresa May po prílete do Bruselu, kde eurolídrov čaká ďalšie kolo brexitových rozhovorov. Na mimoriadnom samite riešia, či dať Britom ďalší odklad a na koľko. Theresa May najnovšie požiadala o termín do konca júna, namiesto mája. Donald Tusk jej rovno ponúkol viac času.

Pôvodne mali byť Briti mimo Únie už týždeň a pol. Ani tri roky od referenda sa nevedia vo svojom parlamente dohodnúť na tom, ako svojim kolegom z pevniny zamávať. No a tak sú eurolídri v Bruseli na výnimočnom samite opäť. Na poslednom samite sa štátnici dohodli, že buď Briti odídu neriadene, teraz v piatok 12. apríla, alebo riadene 22. mája. Ani to najnovšie nestačí. Premiérka požiadala o odklad do 30. júna.

„Viem, že mnohí sú už frustrovaní z toho, že sa mimoriadny summit vôbec koná. A že sme dnes mali byť z Únie preč. No ja ľutujem najmä to, že sa britskému parlamentu doteraz nepodarilo schváliť brexitovú dohodu,“ povedala May.

Donald Tusk po všetkých týchto skúsenostiach Mayovú tromfol a navrhol, aby Briti dostali ešte viac času. A to až rok. Keby si počas neho Briti dohodli, čo treba, mohli by kedykoľvek odísť. Vo svojom liste ostatným lídrom vyjadril pochybnosti, že by sa Britom do 30. júna podarilo ratifikovať dohodu riadeného brexitu.

Viac..  V. Bilčík: Eurofondy budú v bezpečí, ak Fico ustúpi od škodlivých zmien

„Ja mám kopec trpezlivosti. Pre mňa je fajn aj marec na budúci rok,“ uviedol český premiér Andrej Babiš. Akokoľvek to už bude a Briti zostanú v Únii aj po máji, musia usporiadať voľby do europarlamentu. Potom by sa naďalej zúčastňovali na riadení Únie, a to sa viacerým nepozdáva. Mohli by tak blokovať rôzne strategické rozpočtové a podobné rozhodnutia. Štátnici ale stále veria v rozumnú dohodu.

Nekonečný brexit stále nekončí. Na čom sa lídri s britskou premiérkou dohodnú, sa podľa optimistov dozvieme neskoro večer, realistov hlboko v noci a pesimistov až nad ránom.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices