Investor
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slovensko je pre zahraničných investorov stále zaujímavý magnet. Vláda im to ale neuľahčuje

BRATISLAVA / Slovensko aj naďalej vyhľadávajú zahraniční investori. Kvalifikovaná pracovná sila, členstvo v Európskej únii a platobná disciplína z nás robia druhú najatraktívnejšiu investičnú lokalitu v strednej a východnej Európe. Záujem zahraničných firiem zakotviť u nás, ale napriek tomu klesá. Dôvodom sú najmä časté zmeny v podnikateľskom prostredí.

Vyzerá to tak, že správy o možnej recesii na starom kontinente Slovensko nateraz iba lízli. Naďalej sme pre zahraničné firmy magnet, ktorý má silu najmä v ľuďoch. „Zamestnanci sú motivovaní, kvalifikovaní a dosahujú dobré výsledky v práci,“ povedal hovorca SNOPK Markus Halt.

Magnetická sila ale predsa len postupne slabne. Dôvodom sú opatrenia z dielne vlády. „Zavedením rôznych povinných príplatkov, poukazov, týmto spôsobila zamestnávateľom nejaký nečakaný nárast mzdových nákladov,“ povedal ekonomický analytik INESS Róbert Chovanculiak.

Cena práce výrazne stúpla najmä veľkým priemyselným zamestnávateľom, ktorí svoj názor na to dali vláde hlasno najavo. Týka sa to najmä automobiliek, bez ktorých by naša ekonomika utrpela sedem morových rán. Niet divu, že premiér utekal zachraňovať situáciu do Nemecka a svojim ministrom nakázal naplniť balíček rôznych úľav. „Aby to veľké číslo zamestnancov bolo garantované aj o rok,“ uviedol premiér Peter Pellegrini.

Ďalšie zvyšovanie nákladov práce by totiž v krajnom prípade mohlo spôsobiť stiahnutie výroby a odchod firiem zo Slovenska. „Ak by odišiel taký veľký hráč, spôsobilo by to problémy subdodávateľom a následne by ľudia prišli o prácu, alebo by nerástli mzdy tak rýchlo, ako sme si v posledných rokoch zvykli,“ dodal Chovanculiak.

Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

Podľa prieskumu Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory sa investorom vlani zvýšili mzdové náklady o deväť a pol percenta, tento rok by to malo byť o dve percentá menej. „Je to ešte akceptovateľná úroveň. Príkladom je aj Jaguar Landrover, ktorí sem pritiahol ďalších subdodávateľov,“ dodal Halt.

Napriek tomu, že podnikateľské podmienky sa na Slovensku vlani zhoršili, investovať u nás majú stále záujem takmer tri štvrtiny firiem. Ich trpezlivosť však nie je bezhraničná. „Ak sa nebudú ďalej zvyšovať náklady práce, Slovensko naďalej zostane zaujímavá investičná krajina,“ povedal obchodný radca rakúskeho veľvyslanectva Christian Kügerl.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices