maso
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Agrorezort teší zvýšený záujem Slovákov o slovenské mäso

BRATISLAVA – Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) teší uvedomelosť slovenských spotrebiteľov, ktorí si začali vo väčšej miere po kauze s poľským mäsom všímať pôvod mäsa, ktoré nakupujú a prednosť začali dávať slovenskému mäsu. Uviedol to Daniel Hrežík z odboru komunikácie a marketingu MPRV v reakcii na prieskum agentúry 2muse.

Podľa tohto prieskumu si až 74 % Slovákov po kauze s poľským mäsom začalo všímať pri kúpe mäsa krajinu pôvodu, 88 % kupuje od kauzy slovenské mäso, pričom poľskému mäsu zostali verné len dve percentá Slovákov.

„Taktiež sme radi, že niektoré obchodné reťazce majú záujem o zvýšenie ponuky slovenského mäsa na svojich pultoch, čím podporujú domáci trh. Je však smutné, že k takémuto stavu dochádza až po prepuknutí kauzy s poľským mäsom,“ dodal Hrežík. Podľa zverejnených výsledkov prieskumu si Slováci teraz všímajú krajinu pôvodu a kupujú len také mäso, o ktorom vedia odkiaľ pochádza. Až 88 % oslovených ľudí uviedlo, že kupujú slovenské mäso. České mäso kupuje 31 % ľudí, maďarské 15 % a nemecké mäso 7 % oslovených.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) v reakcii na zvýšený záujem Slovákov o domáce mäso konštatovala, že priestor na zvýšenie podielu slovenských potravín, o ktoré majú našinci záujem, v obchodoch existuje. „Verím, že sa všetci z afér s pofidérnym mäsom poučíme a uvedomíme si, aké je dôležité podporovať našich producentov potravín, ktorí nie sú poškvrnení žiadnou podobnou potravinovou kauzou,“ zhodnotil predseda SPPK Emil Macho.

Viac..  EÚ nepotrebuje predĺžiť dohodu o tranzite ruského plynu cez Ukrajinu

Reprezentatívny prieskum, ktorý na vzorke 507 respondentov urobila agentúra 2muse v polovici marca 2019, rovnako ukázal, že rozhodujúcimi faktormi pri kúpe mäsa slovenskými spotrebiteľmi sú okrem krajiny pôvodu aj čerstvosť, cena a to, či sa mäso predáva v akciovej ponuke.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

potraviny, spotrebitel, supermarket

Europarlament chce zlepšiť ochranu spotrebiteľov pred zavádzajúcimi tvrdeniami

Európsky parlament prijal svoje stanovisko k zavedeniu systému overovania a predbežného schvaľovania environmentálnych marketingových tvrdení …

Consent choices