zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 11. týždňa 2019

BREXIT BOL ÚSTREDNOU TÉMOU MINULÉHO TÝŽDŇA

EUROZÓNA: Finalizácia februárovej inflácie v menovom bloku vyšla v súlade s prvotnými odhadmi. Inflácia CPI v eurozóne dosiahla finálnu hodnotu 1,5 %.

NEMECKO: Produkcia nemeckých priemyselníkov v januári medziročne klesla o -3,3 %, čo bolo v súlade s odhadom trhu. Aj v poslednom mesiaci vlaňajška priemyselná produkcia v Nemecku klesla, ale o niečo miernejšie ako v januári [o -2,7 %]. Nedarilo sa ani nemeckému exportu, ktorý v januári medzimesačne stagnoval. Trhy ale tento výsledok vzali viac – menej pozitívne, keďže očakávali mierny pokles exportu. Vývoj sa však zhoršil, keďže v závere vlaňajška nemecký export medzimesačne rástol o 1,5 %. Na druhej strane ale import v Nemecku v januári vzrástol o 1,5 % pri očakávaniach mierneho poklesu. V decembri rástol pomalšie, a to o 0,7 %. Finalizácia nemeckej februárovej inflácie vyšla v súlade s prvotnými odhadmi. Inflácia CPI v nemeckej ekonomike dosiahla finálnu hodnotu 1,5 % a harmonizovaná HICP inflácia hodnotu 1,7 %.

USA: Maloobchodné tržby sa v úvodnom mesiaci tohto roka medzimesačne zvýšili len o 2 desatiny percenta. Tento výsledok sa v podstate trafil do trhového odhadu stagnácie a bol zároveň lepší ako v decembri, kedy tržby v US maloobchode klesli o -1,6 %. Februárová inflácia v Spojených štátoch medziročne vzrástla o 1,5 %, čo predstavuje o niečo pomalší rast ako v januári, aj ako očakávali trhy [v oboch prípadoch o 1,6 %]. Za druhým brehom Atlantiku boli zverejnené týždenné nové žiadosti o podporu v nezamestnanosti, ktoré vzrástli na 229 tis. z hodnoty 223 tis. v predchádzajúcom týždni.

„Za druhým brehom Atlantiku bola zverejnená uplynulý týždeň aj tvorba a fluktuácia pracovných miest podľa reportu JOLTS. Ten priniesol pozitívne výsledky, keďže v januári bolo takto vytvorených až 7 581 tis. pracovných miest, pričom trhy odhadovali tvorbu a fluktuáciu len na úrovni 7 225 tis. miest. V závere vlaňajška bola tvorba podľa tohto reportu na úrovni 7 479 tis. miest. V Spojených štátoch bol v piatok zverejnený ešte ekonomický sentiment podľa University of Michigan, ktorý v marci dosiahol úroveň 97,8 bodu. Nálada v US ekonomike tak bola pozitívnejšia, ako trhy odhadovali [95,6 bodu] a aj pozitívnejšia ako vo februári [93,8 bodu],“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

V. BRITÁNIA: Trhy posledné dni upriamovali svoju pozornosť opäť na brexit. Britskej premiérke Mayovej sa v pondelok podarilo s Bruselom vyjednať určité ústupky týkajúce sa hranice s Írskom. Špekulovalo sa, že by to mohlo byť presvedčujúce pre viacerých britských poslancov, ktorí by nakoniec mohli zahlasovať za túto zmenenú verziu pôvodnej dohody o brexite. V pôvodnom znení totižto dohoda o brexite neprešla britským parlamentom. Nestalo sa však tak a britský parlament opäť uštedril Mayovej porážku, keď zmietol zo stola aj túto pozmenenú dohodu o brexite. Vo štvrtok sa uskutočnilo v britskom parlamente ďalšie kolo hlasovania o brexite. Britskí poslanci povedali „áno“ odkladu brexitu, to znamená, že odchod z EÚ môže byť posunutý o kratšie alebo dlhšie obdobie. Aktuálne je odklad posunutý z konca marca na koniec júna, ale to v prípade, ak britský parlament do 20. marca schváli dohodu o brexite. O odklad brexitu musí ale samozrejme Británia ešte požiadať Brusel a musia ho schváliť všetky členské krajiny EÚ. Trhy toto rozhodnutie britského parlamentu zobrali pozitívne, čo fúka vietor do plachiet aj britskej libre aj euru.

Tento týždeň sa bude konať zasadnutie britskej BoE a samozrejme sa bude niesť v duchu brexitu a zatieni ho európsky summit k brexitu, ktorý začína taktiež vo štvrtok. Očakáva sa, že na tomto summite sa Británia dohodne s EÚ na podmienkach, za akých bude brexit posunutý na neskôr. A v stredu večer pred summitom by britský parlament mal opäť hlasovať o pozmenenej verzii dohody o brexite, ktorú však už 2-krát pred tým odmietol. Ak ju odmietne aj tretí krát, bude sa zrejme na summite rokovať o dlhšom odložení brexitu.

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices