Europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä odklad brexitu a lepšiu ochranu spotrebiteľov

Prehľad vybraných tém, ktorými sa bude zaoberať Európsky parlament počas plenárnej schôdze v dňoch 15. – 18. apríla 2019 v Štrasburgu.

Rozšírenie povinnej výbavy nových automobilov o život zachraňujúce technológie  

Bezpečnostné prvky automobilov, ako systém inteligentného prispôsobenia rýchlosti či vyspelý systém núdzového brzdenia, by mali byť od mája 2022 súčasťou všetkých nových vozidiel.

Ochrana oznamovateľov: Hlasovanie o historicky prvých pravidlách pre celú EÚ  

Posilnenie ochrany oznamovateľov nezákonných alebo verejný záujem poškodzujúcich aktivít, o ktorých sa dozvedeli pri výkone svojho povolania, bude predmetom utorkového hlasovania poslancov.

Európska pohraničná a pobrežná stráž: Zriadenie stáleho desaťtisícového zboru  

Parlament bude v stredu diskutovať a hlasovať o dohode s ministrami členských štátov na posilnení Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže.

Budúcnosť EÚ: Rozprava s lotyšským premiérom Kariņšom  

Predseda vlády Lotyšskej republiky Krišjānis Kariņš sa v stredu ako dvadsiaty líder členského štátu EÚ zapojí do diskusie s poslancami a Komisiou o budúcnosti Únie.

Rozprava o odklade brexitu  

Odklad vystúpenia Spojeného kráľovstva z Európskej únie bude v stredu predmetom rozpravy poslancov so zástupcami Rady a Komisie.

Nové formy práce: Opatrenia na zvýšenie ochrany pracovníkov  

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Poslanci budú v utorok hlasovať o súbore minimálnych práv pracovníkov pri práci na vyžiadanie, práci za poukážky alebo práci pre platformy, ktorý by mal byť záväzný pre všetky členské štáty.

Právny štát v Rumunsku: Rozprava o situácii v krajine  

Situácia v oblasti právneho štátu v Rumunsku bude v pondelok predmetom plenárnej rozpravy poslancov so zástupcami Európskej komisie.

Lepšia ochrana spotrebiteľov pred zavádzajúcimi a nekalými praktikami  

Nové pravidlá ochrany spotrebiteľa zamerané na sprehľadnenie rozhodovania o poradí zobrazovaných ponúk na online trhoch a dvojakú kvalitu výrobkov budú predmetom hlasovania v stredu.

Terorizmus: Opatrenia proti podomácky vyrábaným výbušninám  

Poslanci budú v utorok hlasovať o návrhu na sprísnenie pravidiel pre využívanie a predaj chemikálií, ktoré sa dajú využiť pri domácej výrobe výbušnín.

Znižovanie bankových rizík a ochrana daňových poplatníkov  

Parlament bude v utorok hlasovať o opatreniach, ktoré by mali znížiť riziká v bankovom systéme a viesť k zriadeniu bankovej únie.

Odstraňovanie teroristického obsahu z internetu  

Internetové spoločnosti by mali odstrániť teroristický obsah z online prostredia do hodiny od doručenia príkazu, nemali by však mať povinnosť filtrovať všetok nahratý obsah.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices