Slovensko
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Slovensko patrí do EÚ a NATO, zhodli sa prezident, premiér a minister

BRATISLAVA / Členstvo Slovenska v Európskej únii a v Severoatlantickej aliancii sú strategické piliere, ktoré nemajú reálnu alternatívu. Zhodli sa na tom na výročnej konferencii diplomatov kľúčoví aktéri našej zahraničnej politiky, teda prezident Andrej Kiska, premiér Peter Pellegrini a šéf rezortu Miroslav Lajčák.

Traja významní muži slovenskej zahraničnej a bezpečnostnej politiky majú jasno, kam by Slovensko malo smerovať. „Ak chceme čeliť vážnym výzvam ako sú klimatické zmeny, migrácia, terorizmus alebo dokonca aj ekonomický rozvoj, žiadna krajina nedokáže čeliť tejto výzve sama. My sa musíme spájať. Brusel nie je problém, Brusel je riešenie,“ uviedol na konferencii diplomatov prezident Antrej Kiska.

„Bezpečnostný pilier našej zahraničnej politiky je založený na členstve Slovenska v Severoatlantickej aliancii, ktoré podobne ako členstvo v Európskej únii nemá pre Slovensko a nikdy nebude mať lepšiu alternatívu,“ pridal sa premiér Peter Pellegrini a pripomenul, že práve EÚ priniesla kontinentu mier, slobodu, stabilitu, bezpečnosť a prosperitu. To, že inú alternatívu nevidno, ukazuje podľa premiéra aj brexit. Ani taká krajina, ako Spojené kráľovstvo, inú zmysluplnú alternatívu nevie nájsť, argumentoval premiér.

Viac..  Raňajkové jedlá: EP prijal pravidlá pre lepšiu informovanosť spotrebiteľov

Slovensko obhajuje systém založený na spolupráci a dodržiavaní medzinárodného práva, nie systém založený na sile mocných. Slovensko nie je svetovou mocnosťou, ale je silné vďaka multilateralizmu, teda spolupráci a spojenectvám. „Dnes, v čase globálnych výziev, nie je čas na experimentovanie s neudržateľnými alternatívami, to by bolo zahrávanie sa s budúcnosťou krajiny,“vyjadril sa minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

V pondelok sa na pôde ministerstva zahraničných vecí konal 19. ročník hodnotiacej konferencie zahraničnej politiky za uplynulý rok. Konferenciu organizovala Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku v spolupráci s ministerstvom. Účastníci sa venovali témam ako konsenzus v slovenskej zahraničnej politike či brexit a stav EÚ.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices