Madarsko
Vlajka Maďarska. PHOTO: © European Union.

Slovenské firmy odchádzajú do Maďarska. Južní susedia im ponúkajú výhodné podmienky

BUDAPEŠŤ / Nižšie dane, menšia byrokracia a ďalšie atraktívne výhody lákajú stále viac slovenských podnikateľov do Maďarska. Kým vlani sa k našim južným susedom presťahovalo okolo 600 firiem, za prvý štvrťrok tohto roka sú to takmer dve stovky. Ich počet ešte môže narásť.

Kým ešte pred niekoľkými rokmi prúdili firmy s maďarskými štatutármi húfne na Slovensko, dnes sa karta obracia a zdá sa, že za misiou u nás spustili závoru. Niet divu, Keďže Maďarsko disponuje najnižšou daňou z príjmu právnických osôb v celej Európskej únii. Kým u nás podnikateľ zaplatí 21 percent, hneď za hranicami je to len 9 percent. „Práve táto pozícia – veľmi vysoká sadzba na lokálne pomery verzus najnižšia, aká je, vytvára zaujímavú motiváciu pre časť podnikateľov,“ uviedol Martin Vlachynský, ekonomický analytik INESS. „Je väčšinou v prípade malých spoločností, resp. tých, ktoré nie sú významnými platiteľmi dane na Slovensku,“ dodala Alica Orda Oravcová, odborníčka na dane a odvody.

Od začiatku minulého roka odišlo do Maďarska bezmála 800 firiem, dominujú spoločnosti zaoberajúce sa administratívou, reklamou, účtovníctvom a stavebníctvom. Presun firmy do Maďarska láka najmä podnikateľov pôsobiacich na južnom Slovensku. Nízke dane ale môžu postupne presvedčiť k odchodu do zahraničia aj ďalších. V Maďarsku je celkovo registrovaných okolo 10-tisíc našich firiem. Najviac spoločností v poslednom čase odišlo z Nitrianskeho, Bratislavského a Banskobystrického kraja. Nemali by ale zabúdať aj na iné náklady. „V Maďarsku firmy neplatia len daň z príjmov právnických osôb, ale aj platia aj ďalšie dane do rozpočtov napríklad do obcí alebo krajov,“ informovala Alica Orda Oravcová.

Viac..  ECB rozhodne o ďalšom smerovaní menovej politiky v eurozóne

Ak nechceme riskovať masívnejší exodus, musíme v tejto oblasti konať. V rámci strednej a východnej Európy máme totiž jedny z najvyšších daní. „My nemôžeme prešľapovať na mieste, ale aj my musíme ponúkať podnikateľom zlepšenia,“ potvrdil Martin Vlachynský. Či to napokon bude 15 percent, ako navrhuje SNS, je otázne. Predvolebný darček by ale mali dostať nielen firmy, ale aj bežní občania. „Existujú návrhy, ktoré môžu byť veľmi rozumným kompromisom,“ povedal Peter Kažimír, odchádzajúci minister financií. No a nemali by sa týkať len daní. „Znížená daňová sadzba automaticky nevytvorí zo Slovenska raj pre podnikateľov,“ dodal Martin Vlachynský.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices