europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Eurovoľby: Európsky parlament zverejnil štvrtú projekciu rozdelenia poslaneckých kresiel

Európsky parlament vo štvrtok zverejnil štvrtú a poslednú predvolebnú projekciu rozdelenia 751 poslaneckých kresiel v povolebnom pléne EP založenú na vnútroštátnych prieskumoch.

Štvrtá projekcia možného zloženia budúceho Európskeho parlamentu je založená na vnútroštátnych prieskumoch zverejnených v 28 členských štátoch pred 15. aprílom 2019. Údaje z vybraných prieskumov uskutočnených vnútroštátnymi inštitútmi či agentúrami zaoberajúcimi sa prieskumami verejnej mienky zozbierala pre Európsky parlament spoločnosť Kantar Public. Nové dáta sú založené aj na samostatných prieskumoch z 21 členských štátov, ktoré sa týkajú priamo volieb do EP.

Údaje z predchádzajúcej projekcie publikovanej 29. marca boli aktualizované tak, aby zahŕňali aj dáta zo Spojeného kráľovstva a umožnili tak porovnanie s novými výsledkami založenými na scenári, podľa ktorého sa májových volieb do EP zúčastnia aj britskí občania.

Výsledky jednotlivých politických strán sú premietané do výsledkov existujúcich politických skupín (poslaneckých klubov) v EP iba za predpokladu, že daná vnútroštátna strana je pridružená k jednej z európskych politických strán. Všetky nové politické strany a hnutia, ktoré zatiaľ k príslušnosti k žiadnej európskej politickej strane nedeklarovali, sú zaradené do kategórie „ďalší‟ (other).

Viac..  Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev

Všetky údaje sú stiahnuteľné z volebného press-kitu. Voľby do Európskeho parlamentu sa uskutočnia v dňoch 23. – 26. mája.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices