paradajky
Ilustračné PHOTO: © European Union.-EP

Drahší kečup, aj tak sa môže prejaviť obchodná vojna medzi USA a EÚ

BRUSEL / Nové európske colné tarify na americké výrobky môžu znamenať zdraženie kečupu, syrov či výrobkov z rýb. Dôvodom je vládna podpora Boeingu. Únia zverejnila zoznam amerických produktov v hodnote okolo 20 miliárd dolárov. Podobný krok už urobila vláda prezidenta Trumpa, ktorá minulý týždeň pre štátnu podporu Airbusu pohrozila clami na európske produkty v hodnote 11 miliárd dolárov.

Európska únia zdôraznila, že sa chce vyhnúť ďalšiemu stupňovaniu nezhôd. Hlavná úradníčka únie v obchodných záležitostiach Cecilia Malmström vyhlásila: „Musíme pripraviť protiopatrenia pre prípad, že nebude iná možnosť, stále však verím, že zvíťazí dialóg.

Do istej miery ide najmä o politické nezhody, samotný prípadný ekonomický dopad je menej závažný. Hlavný ekonóm banky Berenberg Holger Schmieding napríklad vraví, že americké a európske opatrenia „by globálnej ekonomike veľmi neuškodili.“

Hádky ohľadne štátnej podpory výrobcov lietadiel trvajú už viac ako 15 rokov. EÚ v roku 2004 tvrdila, že Boeing získal v rokoch 1989 až 2006 až 19 miliárd dolárov neoprávnenej podpory od federálnej a štátnych vlád. Americká vláda z niečoho podobného obviňuje Airbus. A Svetová zdravotnícka organizácia už priklepla rozhodnutia v prospech oboch strán, čo zdôrazňuje zložitosť témy.

Viac..  F. Villeroy: ECB zníži úrokové sadzby s veľkou pravdepodobnosťou v jarnom období

Hádky o podpore výrobcov lietadiel podľa portálu CNN vraj nesúvisia s ďalšími obchodnými nezhodami.Prichádzajú však v mimoriadne napätej chvíli v transatlantických vzťahoch. Únia v pondelok súhlasila s novuzačatím rokovaní s USA, napriek silnému nesúhlasu francúzskeho prezidenta Macrona. Prípadné rokovania nebudú jednoduché: EÚ odmieta diskutovať o podpore poľnohospodárstva, kým USA to požadujú.

EÚ a USA majú výmenný obchod vo výške viac ako 1 bilión dolárov ročne, do Spojených štátov však smeruje oveľa viac výrobkov ako naopak.

Prezident Trump naďalej zvažuje či uvalí až 25% clá na automobily privážané z EÚ, potom ako USA už uvalili clo na európsku oceľ a hliník.

EÚ odpovedala clami na americký tovar v hodnote 3 miliardy dolárov, čo poznačilo nárast cien motocyklov, pomarančového džúsu, bourbon whisky, arašidového masla, cigariet a džínsov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices