Slovenské more láka. Chceme vidieť a zažiť čo najviac

Chorvátsko je pre Slovákov už dlhé roky najvyhľadávanejšou dovolenkovou destináciou.

Dovolenková klasika v posledných rokoch nadobúda nové podoby a hlavnú sezónu už neohraničujú tradičné letné mesiace. Chorvátsko nás stále láka a dôvody sú presvedčivé: čisté more, členité pobrežie s hotelovými rezortmi i intímnejšími zákutiami ešte stále dostatočne vzdialenými masovému turizmu. História, gastronómia a pohostinnosť, ktoré sú nám blízke.

Dovolenková sezóna posúva hranice

Príroda na Jadrane sa prebúdza o nejaký ten mesiac skôr než u nás, a tak sa začiatok sezóny posúva už na jar. Aktívny vek sa predlžuje, chceme relaxovať aj získavať zážitky. Trendom sa stáva aktívna dovolenka mimo hlavnej turistickej sezóny. Magnetom je mierna klíma, svieža príroda, teploty niečo nad 20 stupňov, historické pamiatky a malebné miesta bez más turistov.

Iné poznávanie na dvoch kolesách

Svet je iný z paluby lode, konského sedla i bicykla. Zdolávanie kilometrov a objavovanie prírodných zákutí, ktoré by inak zostali nepoznané. Kým iní si skúšajú urobiť ten naj panoramatický záber, nadšenci vedia, že bude lepšie túto panorámu absolvovať. Horské cesty chránených krajinných oblastí Medvednice, Biokova alebo Učky s cyklistickými trasami sú výborným tipom nielen pre ostrieľaných športovcov, ale aj pre začiatočníkov či pre mierne pokročilých.

Photo: HTZ/Aleksandar Gospic

Slávnosti v Dubrovníku, sviatky a festivaly

Koniec apríla je v Dubrovníku tradične v znamení festivalu vína Vinski festival (22.–28. apríla), ktorý má v Dubrovnícko-neretvianskej župe dlhoročnú históriu. Najmä pestovanie starých odrôd viniča a výroba červeného vína dodnes profituje z historicky bohatých obchodných a výmenných kontaktov Dubrovníka prakticky s celým svetom. V máji i júni je ešte šanca posedieť si v malebnej kaviarničke na chodníku na začiatku hlavnej triedy Stradun bez zástupov turistov, čo možno považovať za malý zázrak. Na Perlu Dalmácie a spoznávanie okolia si vyhraďte niekoľko dní – a rátajte so silnými zážitkami.

Veľká noc a prírodné skvosty na Jadrane

Trendy posledných rokov potvrdzujú, že radi cestujeme aj počas sviatkov. Na ostrove Hvar sa koná počas Veľkej noci oslava v tradičnom kresťanskom duchu Procesija za križen. V rámci púte prejdete celým ostrovom a v priebehu cesty sa môžete inšpirovať pôvabom stredomorského regiónu, miestnej histórie a tradícií. A čo príroda a jej jedinečné chránené územia? Národné parky Plitvické jazerá, Krka i Paklenica sú na jar plné vôní, svieže a zelené a užijete si ich možno viac ako uprostred leta. Výhodou sú nižšie ceny služieb a ubytovania v apartmánoch i hoteloch. Je fajn načerpať novú energiu.

Národný park Plitvické jazerá. Photo: unsplash

Chorvátsko očakáva 20 miliónov turistov

Slovensko je so svojimi 450 000 príchodmi a 3 miliónmi prenocovaní na 10. mieste medzi najlepšími trhmi. „Myslím si, že sme pripravení na kvalitný turistický rok a očakávame, že čísla môžu byť o jedno či dve percentá vyššie,“ uviedol chorvátsky minister cestovného ruchu Gari Cappelli. Riaditeľ Chorvátskeho turistického združenia Kristjan Staničić oceňuje, že Chorvátsko je medzi slovenskými turistami stále letnou dovolenkovou jednotkou. „Rastie dopyt po kvalitnejších štvorhviezdičkových hoteloch, Slováci čoraz častejšie prichádzajú v predsezóne – v apríli, máji a júni, a tiež po sezóne v septembri a októbri,“ konštatuje riaditeľ slovenskej pobočky Chorvátskeho turistického združenia Dubravko Miholić. Výhodou je aj fakt, že diaľnice nebývajú upchaté, destinácie preplnené, výber ubytovania je bohatý a počasie je vhodné pre všetky outdoorové aktivity, poznávanie a zážitkovú turistiku.

Čo najviac zaujímalo zahraničných turistov?

Na zozname najnavštevovanejších miest v minulom roku je Dubrovník s viac ako 4 miliónmi turistov, nasledujú Rovinj (4 mil.), Poreč, Medulin, Umag, Split, Záhreb, Vir, Mali Lošinj a Crikvenica.

Kam najradšej smerovali naši dovolenkári?

Toto je „slovenská“ top desiatka: Vodice, Crikvenica, Vir, Zadar, Baška Voda, Makarska, Gradac, Tučepi, Baška a Umag.

Photo: unsplash

Nemci dominujú a Slováci objavujú nové miesta

-Slovensko je s podielom 2,84 percent na desiatom mieste v počte prenocovaní. V roku 2018 predstavoval objem zahraničných turistov na celkových príchodoch 88,7 %.

-Ak vezmeme do úvahy trhy, stále ide o tradičnú dominantnosť Nemecka s 20-percentným podielom prenocovaní, za ktorým nasleduje Slovinsko a Rakúsko.

-Slováci už objavili niektoré nové obľúbené miesta v Chorvátsku. Pirovac vlani zaznamenal rast 95 %, Rijeka, ktorá bude v roku 2020 Európskym mestom kultúry 35 %, Seget a Pula po 25 percent našich turistov.

-Väčšina slovenských dovolenkárov si vyberá pobyt v apartmánoch (59 percent), zatiaľ čo 21 percent si zvolí hotely, 6 percent kempy a 3 percentá si nevie predstaviť dovolenku na Jadrane bez plavby na lodi.

-Dovolenku si najradšej zabezpečujeme individuálne (70 percent, zvyšok prostredníctvom cestovných kancelárií. V minulom roku rástli segmenty vekových skupín 40–60 a viac rokov, zatiaľ čo v kategórii 20–40 rokov sa objavil mierny pokles.

Voľný čas sa pre nás stáva čoraz vzácnejšou devízou. Chceme ho zmysluplne využiť. Aj dovolenkové štatistiky veľa prezradia o našom životnom štýle a o tom, do akej miery to dokážeme.

O Marta Turisová

Vyštudovala žurnalistiku na FF UK v Bratislave. Skutočnou školou života bola pre ňu pätnásťročná práca v bratislavskom Večerníku, kde začínala ako elévka a skončila ako šéfredaktorka. Pracovala ako šéfredaktorka mesačníka a dvojtýždenníka Rodina vo vydavateľstve Ringier. K čaru poznávania destinácií sa dostala v CK Satur a Ruefa. Počas svojej bohatej novinárskej praxe precestovala svet a objavovala mnohé destinácie – Ameriku, Južnú Afriku, Malajziu, Thajsko, krásy európskych metropol a pozoruhodnosti európskych krajín. Vášeň pre poznávanie spája s vášňou pre umenie, a za touto kombináciou neváha cestovať za hranice Bratislavy. Nezabudnuteľným zážitkom bol muzikál Fantóm opery v New Yorku na Broadwayi a nedávno ju nadchol aj Mefisto v pražskom rovnomennom divadle Broadway. PhDr. Marta Turisová.

Odporúčame pozrieť

Po zemetraseniach z roku 2020 dostalo Chorvátsko od EÚ pomoc za miliardu eur

Chorvátsko dostalo viac ako miliardu eur na pomoc pri obnove po zemetraseniach z marca a …

Consent choices