zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 14. týždňa 2019

EURÓPSKA KOMISIA PONÚKLA BRITÁNII ODKLAD BREXITU O ROK

EUROZÓNA: Miera nezamestnanosti v eurozóne aj vo februári zotrvala na rovnakej úrovni ako v januári [7,8 %], čo trhy aj očakávali. No trhy odhadovali mierne vyšší rast spotrebiteľských cien v menovom bloku [o 0,1 p. bodu] ako reálne bol. Medziročne jadrová inflácia v marci vzrástla o 0,8 %, pričom trhový konsenzus počítal, že porastie o 0,9 %. V porovnaní s februárovou úrovňou [1 %] ide tak o spomalenie dynamiky jej rastu. Aj pri celkovej CPI inflácii mali investori o niečo vyššie očakávania. Odhadovali, že v marci bude tempo rastu spotrebiteľských cien rovnaké ako vo februári [1,5 %], no prvotný odhad poukazuje na pomalší rast o 1,4 %. Inflácia PPI, teda vývoj cien priemyselných výrobcov, vo februári medziročne vzrástla o rovné 3 percentá, pričom trhy odhadovali mierne rýchlejší rast o 3,1 %. Mesiac predtým, teda v januári, bola PPI inflácia podobná na úrovni 2,9 %. V menovom bloku boli zverejnené aj maloobchodné tržby. Tie prekvapujúco vo februári vzrástli o 2,8 %, čím podstatne zrýchlili svoju dynamiku rastu v porovnaní s rastom v úvode roka [o 2,2 %]. Trhový konsenzus očakával mierny rast, no iba na 2,3 %.

NEMECKO: Nemecké objednávky v priemysle prekvapujúco klesli medziročne vo februári až o -8,4 %. Trhy očakávali, že objednávky budú slabšie, no čakali pokles len o -3,1 % po januárovom znížení o -3,6 %. V medzimesačnom porovnaní, t. j. február vs. január, bolo objednávok menej o -4,2 %. Trhový konsenzus očakával naopak mierny rast, a to o 0,3 %. Tieto dáta pôsobili na trhy negatívne. Za poklesom stojí slabší zahraničný dopyt, a to predovšetkým z Číny. Produkcia v nemeckom priemysle sa ale vo februári vyvíjala pozitívnejšie. Medziročne síce poklesla o -0,4 %, no trhový konsenzus počítal s výraznejším poklesom, a to o -1,4 %. V januári sa priemyselná výroba prepadla ešte výraznejšie, a to o -2,7 %.

V. BRITÁNIA: Britský parlament uplynulý týždeň hlasoval o rôznych variantoch odchodu Británie z Únie. Tieto varianty zahŕňali návrh uzavrieť colnú úniu s EÚ, zostať na jednotnom trhu EÚ, uskutočniť ďalšie referendum o dohode o brexite a návrh zrušiť brexit v prípade neschválenia dohody o ňom. Najbližšie k úspechu mál návrh vytvoriť colnú úniu, kde odporcovia mali len o 3 hlasy viac. Ani jeden z návrhov ale nebol britským parlamentom odobrený.

„Dohoda o brexite zatiaľ stále nie je schválená ani po troch pokusoch, aj napriek tomu, že aktuálny termín odchodu z EÚ je 12. apríla. To je zároveň aj termín, do kedy sa má prijať rozhodnutie, či sa Británia zúčastní májových európskych volieb. Tento termín odchodu Británie z Únie sa môže posunúť na 22. mája, ak sa britskému parlamentu dovtedy podarí schváliť dohodu o brexite. Až do 12. apríla sú tak stále v hre viaceré varianty, a to aj brexit bez dohody.

V závere minulého týždňa Európska komisia ponúkla Británii odklad brexitu až o rok, no britská premiérka požaduje posun termínu len do 30. júna, s tým, že sa nechce zúčastniť volieb do Európskeho parlamentu. Prerokovávať sa to bude už túto stredu [10. apríla] na summite EÚ,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Viac..  Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej EÚ medzimesačne vzrástol

USA: Spoza druhého brehu Atlantiku nepotešili februárové tržby maloobchodníkov, ktoré klesli o -0,2 %, pričom trhy očakávali rast o 0,2 %. No priaznivejšie ako predpokladal trhový konsenzus sa vyvíjal index ISM vo výrobe. Ten vzrástol o 1,1 bodu na 55,3 bodu. Investori očakávali miernejší rast, a to o 0,3 bodu. Sklamanie však priniesol US index ISM službách. V marci dosiahol 56,1 bodu. Trhový konsenzus očakával zníženie, ale miernejšie z februárovej úrovne 59,7 bodu na 58 bodov.

Podľa reportu ADP sa zamestnanosť v súkromnom sektore zvýšila o 129 tisíc pracovných miest, zatiaľ čo trhy očakávali rast až o 175 tisíc miest. Zamestnanosť podľa oficiálnych vládnych štatistík však prekonala očakávania. Zamestnanosť mimo poľnohospodárskeho sektora NfP [Nonfarm Payrolls] v marci výraznejšie rástla, aj keď skôr zverejnený report ADP, ktorý je predskokanom týchto oficiálnych čísel, ani zďaleka nenaplnil trhové očakávania. Nie vždy sa však tieto čísla zhodujú, keďže ADP report reflektuje situáciu len v súkromnom sektore. Oficiálne čísla podľa NfP hovoria o marcovom raste o 196 tis. pracovných miest, zatiaľ čo trhy odhadovali o takmer -20 tisíc nižší rast. Miera nezamestnanosti v marci stagnovala na úrovni 3,8 %. Priemerný rast hodinovej mzdy dosiahol o niečo miernejší rast [3,2 %], ako trhy odhadovali [3,4 %].

Pozitívnym smerom sa vyvíja obchodná dohoda medzi USA a Čínou, kde by v blízkej dobe malo dôjsť k finálnej verzii. Americký prezident venoval v závere uplynulého týždňa pár slov politike centrálnej banky. Podľa neho čísla z US ekonomiky sú dobré, no vyzval Fed, aby znížil sadzby a zastavil kvantitatívne uťahovanie a namiesto toho spustil kvantitatívne uvoľňovanie. Za znižovanie sadzieb je aj poradca Kudlow z dôvodu chýbajúcej inflácie.

O dac

Odporúčame pozrieť

ECB rozhodne o ďalšom smerovaní menovej politiky v eurozóne

Európska centrálna banka (ECB) rozhodne o ďalšom smerovaní menovej politiky v eurozóne. Zasadnutie sa uskutoční …

Consent choices