letisko
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EÚ posilní zabezpečenie preukazov totožnosti a dokladov o pobyte

Európsky parlament odhlasoval návrh nového nariadenia, ktorým sa v celej Európskej únii posilní zabezpečenie preukazov totožnosti a dokladov o pobyte. Nedostatočné ochranné prvky preukazov totožnosti v niektorých členských štátoch, ktoré naďalej vydávajú papierové preukazy, predstavujú vážne bezpečnostné riziko.

Takéto preukazy totožnosti sa dajú jednoducho falšovať a teroristi a iní zločinci ich môžu použiť pri vstupe do EÚ. Nariadením sa zavedú spoločné minimálne bezpečnostné normy, ktoré zvýšia zabezpečenie a spoľahlivosť preukazov.

Komisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopoulos v súvislosti s hlasovaním uviedol: „Všetky preukazy totožnosti a doklady o pobyte vydávané v EÚ by v budúcnosti mali spĺňať rovnaké minimálne bezpečnostné normy. Pomôže nám to odhaliť teroristov a páchateľov trestnej činnosti, ktorí používajú sfalšované preukazy totožnosti, a zabrániť im v tom, aby ich využívali na prekračovanie našej hranice. Súčasne budeme môcť chrániť práva a slobody našich občanov vrátane mobility.“

Komisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová uviedla: „Vďaka preukazom totožnosti s vylepšenými bezpečnostnými prvkami budú môcť občania bez problémov cestovať po celej EÚ.  Preukazy totožnosti vydávané všetkými krajinami budú mať podľa tohto nariadenia rovnaké účinné bezpečnostné prvky, čím sa odstránia všetky nedostatky a slabiny, ktoré by mohli teroristi a iní zločinci zneužiť.“

Preukazy totožnosti budú mať po novom rovnaké bezpečnostné prvky ako pasy – oba druhy cestovných dokladov budú odteraz zahŕňať vysoko bezpečný bezkontaktný čip s fotografiou a odtlačkami prstov držiteľa. Členské štáty začnú nové preukazy totožnosti vydávať o dva roky. Už vydané preukazy, ktoré nezodpovedajú novým normám, bude treba vymeniť v priebehu piatich alebo desiatich rokov, podľa toho, akú mieru zabezpečenia poskytujú. Výnimkou budú preukazy, ktorých držitelia majú viac ako 70 rokov.

Nové pravidlá nezaväzujú členské štáty, aby preukazy totožnosti vydávali: každý štát sa naďalej bude môcť rozhodnúť, či budú preukazy totožnosti dobrovoľné alebo povinné, prípadne, že ich nebude vôbec vydávať. Členské štáty môžu zároveň zachovať súčasnú podobu a vzhľad svojich preukazov totožnosti aj svoje služby elektronickej verejnej správy. Všetky nové preukazy totožnosti však budú musieť zodpovedať novým bezpečnostným normám.“

Ďalšie kroky

Viac..  Europarlament podporuje prísnejšie pravidlá EÚ pre bezpečnosť hračiek

Návrh musí ešte s konečnou platnosťou schváliť Rada.

Súvislosti

V rámci svojich opatrení na vytvorenie skutočnej a účinnej bezpečnostnej únie Komisia 17. apríla 2018 navrhla zlepšiť bezpečnostné prvky preukazov totožnosti občanov EÚ a pobytových preukazov ich rodinných príslušníkov z krajín mimo EÚ.

V súčasnosti má asi 80 miliónov Európanov preukaz totožnosti, ktorý nie je strojovo čitateľný a neobsahuje biometrické identifikačné znaky. Cieľom uvedeného návrhu je preto prekaziť používanie falošných dokladov, ktoré môžu na vstup do EÚ spoza jej hraníc využiť napríklad aj teroristi či páchatelia iných trestných činov.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices