Smolkova
Europoslankyňa Monika Smolková. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Smolková: Dvojaká kvalita potravín bude naďalej možná, vyhrali lobisti

ŠTRASBURG / Už tri roky upozorňujú europoslanci z východných členských krajín na to, že dvojaká kvalita potravín naozaj existuje. A najnovšie im dal za pravdu aj Európsky parlament. Lenže smernica, ktorá prešla, nie je podľa mnohých europoslancov dostatočne prísna. Potraviny dvojakej kvality vraj budú môcť výrobcovia aj naďalej ponúkať.

Dvojaká kvalita potravín začína byť reálne pre výrobcov až teraz strašiak. Doteraz mohli svoje zloženie upravovať dobrovoľne, odteraz tak budú musieť robiť povinne. „Slováci si nezaslúžia mať v rybích prstoch menej rýb, Maďari menej mäsa v jedlách a Česi menej kakaa v čokoláde, hovorí slovesnský europoslanec Branislav Škripek. Tieto slová niekoľkokrát opakovali v pléne aj niekoľkí europoslanci.

Britský spravodajca, ktorý mal smernicu na starosti ale predložil oveľa miernejšiu verziu. „Bohužiaľ, podarilo sa lobistickým skupinám presadiť do smernice niektoré ústupky. Lobisti tlačili na to, aby bola možná dvojaká kvalita potravín s tým, že to označia na výrobku alebo na obale,“ informuje europoslankyňa Monika Smolková. Nepomohlo ani to, že 101 europoslancov podpísalo viacero procedurálnych návrhov a samozrejme aj sprísnili sankcie, pre výrobcov až do 4 percent ich obratu.

Viac..  M. Beňová: Obmedzenie práva veta by viedlo k prehlbovaniu sporov medzi členskými štátmi

„Nová právna úprava zabezpečuje, že takáto praktika bude považovaná za nekalú obchodnú praktiku,“ povedal europoslanec Ivan Štefanec. „Aby naši občania neboli vystavovaní klamlivej reklame, to znamená, že v rovnakých obaloch sa predáva iná kvalita výrobkov,“ dodáva europoslankyňa Monika Beňová.

Europoslanci presadzovali, že ak bude výrobca naďalej presadzovať iné zloženie, bude sa to považovať za nekalú obchodnú praktiku. Európsky parlament zároveň odhlasoval, že po 2 rokoch sa k tejto téme opäť vráti. Dovtedy bude komisia sledovať, ako sa po zavedení tejto smernice správa trh. „A potom možno, poznáme legislatívny proces, príjme novelu tejto smernice,“ myslí si europoslankyňa Anna Záborská.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Farmárske združenia pokračujú vo svojich protestoch pred ministerstvom pôdohospodárstva aj dnes. Minister pôdohospodárstva a rozvoja …

Consent choices