Europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Čo robia poslanci v Európskom parlamente? Ich práca má dosah na náš každodenný život

BRATISLAVA / Už približne o mesiac si budeme môcť zvoliť svojich zástupcov v europarlamente. Aj keď Slováci týmto voľbám nepripisujú veľkú dôležitosť, cez europoslancov prechádza veľké množstvo zákonov, ktoré platia aj na Slovensku. A tie už majú dosah na náš každodenný život.

Brusel je síce od Čirča vzdialený niekoľko stoviek kilometrov, no v tejto dedine s nim majú veľmi veľa spoločného. „My máme často čo dočinenia s Bruselom,“ potvrdil Michal Didík, starosta obce. Vďaka europeniazom majú toho naozaj veľa. „Chodníky, cesty, detské ihriská, multifunkčné ihrisko,“ vymenoval starosta. Tamojší ľudia vidia ako dedina vďaka európskym peniazom prekvitá a aj preto sú rozhodnutí ísť voliť. A potom samozrejme radi privítajú europoslancov na návšteve v Čirči. „Tí, čo kandidujú, by mali viac chodiť na dediny,“myslí si Dušan, obyvateľ Čirča.

Do lavíc európskeho parlamentu si pravidelne sadá 751 poslancov. Netvoria priamo zákony tak, ako je to v našom parlamente. Tie má na starosť Európska komisia a následne ich schvaľujú poslanci najčastejšie vo forme nariadenia alebo smernice. „Nariadenie platí presne v tej podobe ako bolo schválené bezprostredne. Ďalej sa neupravuje a platí rovno v každom členskom štáte,“vysvetlil Ladislav Miko, vedúci zastúpenia EK na Slovensku. Príkladom je najnovšia legislatíva o zákaze predaja potravín s rozdielnou kvalitou, ktorá bude mať rovnaké znenie vo všetkých členských štátoch ako aj nariadenie o zákaze predaja jednorazových plastov. „Smernica určuje základné ciele, ale spôsob akým si to ten jednotlivý štát urobí vo svojej legislatíve je nechaný na neho pokiaľ dodrží všetky tie ciele,“ dodal Ladislav Miko.

Viac..  Európska priemyselná dohoda: Výzva k podpore investovania v Európe

Európsky parlament často pracovne navštevuje aj reportér Adam Zavřel. „Týka sa to nás oveľa viac ako si myslíme. Až 80% všetkej legislatívy z Európskej únie býva preberaných do národných legislatív, čiže aj na Slovensko,“ objasnil Adam Zavřel.

Dôležitou úlohou europoslancov je aj schvaľovanie rozpočtu. A tak aj nepriamo financií, ktoré čerpá Slovensko cez eurofondy. Pri nich má kontrolnú funkciu. Ľudia môžu ovplyvniť dianie v EÚ nielen cez voľby alebo aj priamo cez verejné konzultácie. „To sme mohli naposledy vidieť pri veľkej konzultácii, keď sa riešilo či sa zruší striedanie letného alebo zimného času,“ podotkol reportér.

V prípade Európskeho parlamentu v porovnaní s našou Národnou radou ide o dlhší proces nie niekoľkomesačný, ale ročný, kým sa zákony uvedú aj do praxe. Európsky parlament zasadá raz do mesiaca, no poslanci pracujú celý rok okrem letných prázdnin. Tak ako u nás aj v europarlamente to občas pri diskusiách vyzerá búrlivo. No tu sa poslanci aj s rozdielnymi názormi vraj vedia nakoniec dohodnúť.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Slováci by mali využiť svoje právo a možnosť, a začiatkom júna ísť hlasovať vo voľbách …

Consent choices