Figel
Francúzsko-arabská škola, Burkina Faso, západná Afrika (október 2018). PHOTO: Archív JF.

Ján Figeľ: Usilujem sa o zodpovednú Európu a spravodlivé Slovensko

Figel
S deťmi z chudobných rodín v koranickej škole v Ouagadogou, Burkina Faso (október 2018) PHOTO: Archív JF.

Prečo ste sa rozhodli kandidovať do Európskeho parlamentu?

Chcem v európskych voľbách ešte viac zviditeľniť a zdôrazniť dôležitosť náboženskej slobody pre budúcnosť Európy a sveta. Ide o slobodu myslenia, svedomia, viery alebo presvedčenia, teda o základný civilizačný princíp. Ak oň nedbáme, dôsledkom je neznášanlivosť, diskriminácia, ba prenasledovanie menšín. Práve genocída kresťanov, jezídov a iných komunít na Blízkom východe zo strany ISIS prebudila EÚ k ochrane náboženskej slobody, k čomu som bol v máji 2016 pozvaný ako prvý Osobitný vyslanec EÚ. Môj mandát sa končí. Eurovoľby rozhodnú o tom, čo a ako ďalej v tejto oblasti. Teda či sa z toho stane permanentná agenda s primeranou inštitucionálnou podporou alebo to skončí.

Čomu ste sa venovali posledné roky?

Pracoval som na agende náboženskej slobody vo svete s cieľom, aby sme pomáhali konkrétnym prenasledovaným osobám a komunitám. Ako občan Slovenska tak formujem novú politiku EÚ a reprezentujem jej tvár vo svete. Za tri roky sa mi podarilo pomôcť mnohým utláčaným veriacim po celom svete a získať medzinárodnú podporu. Pomohol som pri oslobodení dvoch skupín väzňov svedomia v Sudáne (jednu viedol český aktivista Petr Jašek,  druhú sudánsky obhajca ľudských práv Ibrahim Mudawi). Pričinil som sa o prepustenie na smrť odsúdenej kresťanskej ženy-matky Aasie Bibi v Pakistane a ďalších väzňov. Napomáhame zmiereniu a  medzináboženskému dialógu vo viacerých krajinách konfliktov. Aj tým sa znižuje počet utečencov a migrantov do Európy. EÚ má byť bezpečným priestorom so spoľahlivou ochranou vonkajších hraníc, ale aj šíriteľom ľudskosti vo svete. Rozumná solidarita sa oplatí. Som rád, že moju prácu a mandát  ocenilo v januári 576 poslancov EP. Táto činnosť získala aj medzinárodnú odozvu: Maďarsko, Poľsko, Dánsko, Veľká Británia, Nemecko a Litva tiež vytvorili podobné úrady. Spolu obhajujeme náboženskú slobodu. Veľkonočný masaker kresťanov a turistov na Srí Lanke znovu potvrdzuje, aká urgentná je ochrana náboženskej slobody, pokoja a spravodlivosti.

Takže máte aj konkrétny cieľ spojený s Vašou kandidatúrou?

Mojím cieľom je, aby EÚ trvalo a účinne podporovala náboženskú slobodu, aby pomáhala pri ochrane a návrate kresťanov do ich domovov na Blízkom východe, aby presadzovala rešpektovanie základných ľudských práv v rámci rozvojovej pomoci a obchodno-ekonomických vzťahov.

Vždy som usiloval o modernizáciu a dynamický rozvoj Slovenska a o efektívne nakladanie s verejnými financiami. Preto aj teraz sa s pomocou občanov chcem usilovať o zodpovednú Európu a spravodlivé Slovensko.

Čakali ste, že Alojz Hlina, ktorý vás vystriedal na predsedníckej stoličke, príde s touto ponukou?

Bolo to pre mňa prekvapenie. Vyžiadal som si týždeň na rozmýšľanie. Rozhodol som sa po konzultácii s rodinou a niektorými priateľmi. Medzi nich patrí aj Manfred Weber, líder EĽS vo voľbách, ktorý náboženskú slobodu považuje za jednu z programových priorít. Chcem k úspechu takéhoto programu prispieť aj osobne. Kandidatúrou som sa tiež rozhodol podporiť KDH v období, keď ho iní opúšťajú. Je to hnutie Novembra ‘89, ktoré som pomáhal spolu s mnohými priateľmi pri páde komunizmu zakladať.

Na kandidátke sa nachádzate na 14-tom, teda poslednom mieste. Počítate s tým, že by ste mohli všetkých ostatných na kandidátke prekrúžkovať?

Podmienil som svoj súhlas posledným miestom na listine.  A podobná bola aj predstava vedenia KDH. Posledné miesto je výrazom pokory, odvahy i námahy. Ako voľakedy, chcem začať zdola. Moderné autá majú spravidla motor a náhon vpredu. Ja chcem pomáhať ako motor vzadu. Európa sa nachádza v ťažkom období, v zložitých podmienkach. Zadný náhon v ťažkom teréne je nevyhnutný.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Bol som pri zápase o európsku orientáciu a integráciu Slovenska, zostavoval som Prístupovú zmluvu SR do EÚ, viedol som prvú skupinu slovenských poslancov – pozorovateľov v EP, reprezentoval som Slovensko v Komisii i v Konvente o budúcnosti EÚ.  Ak moje skúsenosti, poznanie a výsledky ľudia ocenia svojou podporou a budem zvolený, určite to využijem pre vplyvnejšie postoje Slovenska pri formovaní spoločnej agendy a politiky EÚ.

Čo bude vašou agendou, pokiaľ by ste dostali mandát byť poslancom Európskeho parlamentu?

V EP chcem využiť skúsenosti z rôznych funkcií – štátneho tajomníka našej diplomacie a hlavného vyjednávača pre vstup SR do EÚ, prvého slovenského eurokomisára pre oblasť vzdelávania, odbornej prípravy, kultúry, mládeže, športu, občianskej spoločnosti a viacjazyčnosti, ministra vlády zodpovedného za dopravu, telekomunikácie, poštu, výstavbu, regionálny rozvoj, cestovný ruch a centrálnu koordináciu eurofondov a podpredsedu NR SR. Odštartoval som univerzitný program Erasmus Mundus, ktorý sa stal najvýznamnejším vo svete vzdelávania. Zakladal som Európsky inovačný a technologický inštitút EIT, aby bola EÚ vedecky, výskumne, technologicky a hospodársky konkurencieschopnejšia. Zachránili sme Slovensku miliardy eur pri výstavbe diaľnic.  Čas potvrdzuje dôležitosť novelizácie ústavy, v ktorej sme ukotvili ochranu manželstva ako zväzku medzi mužom a ženou. Je to základ prorodinnej politiky a hrádza proti rodovej ideológii.

Preto podporím prorodinné opatrenia, ktoré pomáhajú rodinám s deťmi a pamätajú na chorých a na seniorov. Zasadím sa za viac príležitostí pre mladých, aby nemuseli odchádzať do sveta. Slovensko musí zodpovedne využívať eurofondy pre dynamický rozvoj regiónov, vzdelania, vedy, kultúry, zdravotníctva, ekonomiky, pôdohospodárstva a infraštruktúry.

Budete schopný zhostiť sa tejto úlohy aj vzhľadom na zdravotné problémy?

V ostatných rokoch som prešiel naozaj náročnými skúškami. Nezlomilo ma to, ba naopak – dodalo mi to viac ľudského, duchovného i politického poznania. Navštívil som vyše 30 krajín na rôznych kontinentoch, včítane konfliktných území. Najnáročnejšie boli cesty a rokovania v Pakistane, Iraku, Nigérii, Sudáne, Egypte, Indii. Zvládol som ich a výsledky boli povzbudivé. To je zároveň praktická odpoveď na Vašu otázku. Kombinoval som zmysluplnú prácu a účinnú liečbu. Moje zdravotné výsledky sa výrazne zlepšili. S Božou pomocou sa dá v živote všetko zvládnuť.

Niekoľko rokov máte možnosť pozerať sa na slovenskú politiku s odstupom. Ako ju vnímate teraz, keď mnoho času trávite v zahraničí?

Úroveň slovenskej politiky upadla. Aj keď sme zachránili pre národ miliardy eur z PPP diaľničných kšeftov, mnohí voliči vo voľbach 2016 znovu uprednostnili korupčné praktiky a záujmy oligarchov. A zradcovia hodnotovej politiky tomuto smerovaniu krajiny pomohli. Ako dôsledok je u nás málo spravodlivosti a veľa korupcie, ktorú viac odhaľoval úkladne zavraždený novinár Ján Kuciak než štátne orgány. Treba to zmeniť. Slovensko potrebuje silnejšiu politickú alternatívu, ktorá si osvojí agendu spravodlivosti pre každého. Iba slušnosť očividne nestačí. Silné Slovensko – to je spravodlivý štát a solidárna spoločnosť. A kde je spravodlivosť, tam je aj prosperita. Chcem takémuto cieľu aktívne pomáhať – spájať podobne zmýšľajúcich politikov, odborníkov a ľudí dobrej vôle.

Figel
S predsedom Rady pre náboženské záležitosti (Awqaf) Dr. Al Kaabi, Abu Dhabi, apríl 2019. PHOTO: Archív JF.
Figel
Odovzdávanie Ceny Lorenza Nataliho počas Európskych dní rozvoja, jún 2017. PHOTO: Archív JF.
Figel
Stretnutie s tibetským Dalajlámom, september 2016. PHOTO: archív JF
Figel
S kardinálom Schönbornom a ministrom Kurzom vo Viedni – zhromaždenie na podporu prenasledovaných kresťanov v Egypte, máj 2017. PHOTO: Archív JF.
Figel
Manfred Weber, predseda a volebný líder EĽS, november 2018. PHOTO: archív JF

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal Ján Figeľ.

O dac

Odporúčame pozrieť

Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Slováci by mali využiť svoje právo a možnosť, a začiatkom júna ísť hlasovať vo voľbách …

Consent choices