supermarket
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Kvalita potravín na Slovensku by sa mala podľa Gabriely Matečnej výrazne zmeniť

BRATISLAVA / Dvojakej kvalite potravín, zdá sa, na starom kontinente odzvonilo. Na základe slovenskej iniciatívy totiž Európsky parlament schválil smernicu o nekalých obchodných praktikách. Do stredoeurópskych a východoeurópskych krajín by tak mali prestať prúdiť potraviny s iným zložením, aké možno nájsť na pultoch predajní vo zvyšných štátoch.

„Menej mäsa, kakaového produktu v čokoláde, menej prírodných látok, veľa chémie, é-čiek,“ povedala Eva Antošová, poslankyňa NR SR za SNS. Takáto je dnes realita pri viacerých potravinách prúdiacich na náš trh. Poslanci Európskeho parlamentu však podobným praktikám dali červenú. Aj vďaka úsiliu by tak po novom mala mať zmrzlina alebo kuracie nugety kúpené v našich obchodoch rovnaké zloženie ako v Nemecku alebo vo Francúzsku.

„Bohužiaľ, podarilo sa lobistickým skupinám presadiť do smernice niektoré ústupky,“ hovorí europoslankyňa Monika Smolková, Aliancia socialistov a demokratov. Tie zahŕňajú najmä regionálne výnimky pre niektoré produkty. Jedným z východísk je zjednotenie receptúr. Ak ale výrobok obsahuje iné zloženie, informácia o tom nesmie chýbať na obale. „Je to potrebné odlíšiť tak, aby spotrebiteľ nebol klamaný,“ komentovala Gabriela Matečná, Ministerka pôdohospodárstva SR. Jednotná kvalita potravín môže priniesť hneď niekoľko pozitív. „Slovensko nebude smetisko potravín dovážaných zo západnej Európy,“ povedala Antošová.

Viac..  Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

„Tak by to zrejme obmedzilo nákupnú turistiku Slovákov za hranice nášho štátu,“ telefonovala Eva Sadovská, analytička Slovenského farmárskeho družstva. Aby smernica fungovala, dôležité budú časté kontroly. Pokuty v prípade porušenia pravidiel o dvojakej kvalite sa môžu vyšplhať na milióny eur. Prísne tresty hrozia aj za rozdiely v nepotravinárskych produktoch. K najviac skloňovaným dosiaľ patrili napríklad pracie prostriedky dovážané na náš trh. Nová smernica by mala ochrániť spotrebiteľov v celej Európe. Zvyšovania cien sa podľa ministerky údajne netreba obávať. „Práve tá lepšia kvalita, ktorá sa predáva v iných členských krajinách, zvyčajne je na rovnakej alebo nižšej cenovej hladine ako u nás produkty, ktoré majú náhražky,“povedala Matečná. Členské štáty majú teraz dva roky na to, aby smernicu preniesli do svojich vlastných zákonov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices