Smolkova
Monika Smolková, bývalá europoslankyňa. PHOTO: © European Union-EP.

Monika Smolková: Každý jeden hlas v europarlamente je dôležitý

BRATISLAVA / Tohtoročné voľby do európskeho parlamentu budú v poradí dvanáste v histórií Európskej únie a zatiaľ štvrté na Slovensku. Ich termín je konkrétne u nás v sobotu 25. mája 2019. O Európskej únii viac prezradila aj europoslankyňa Monika Smolková.

Voľby do európskeho parlamentu 2019 sa na území štátov Európskej únie budú konať v dňoch 23. až 26. mája. Na Slovensku si svojich zástupcov zvolíme presne v sobotu 25. mája 2019. Kandidáti sú už známi a je to skutočne pestrá skupina ľudí, ktorá sa bude uchádzať o priazeň voličov. Dvakrát sa v histórii úspešne o hlasy voličov uchádzala aj súčasná europoslankyňa Monika Smolková. Na Slovensku sa neustále podceňujú eurovoľby alebo aspoň nerezonujú tak ako miestne parlamentné voľby. Eurovoľby sú ale rovnako dôležité, pretože práve Európska únia, ktorej sme súčasťou prijíma veľmi dôležité nariadenia a smernice, ktoré sa následne implementujú na Slovensku. „Panuje taký mýtus a ja sa ho pokúsim vyvrátiť, že Brusel za nás rozhoduje. Vôbec to nie je pravda, my rozhodujeme v Bruseli, a preto sú tieto voľby dôležité,“ uviedla europoslankyňa. „Každý jeden hlas v europarlamente je dôležitý a vie prinášať nové podnety a názory na to, aby naše regióny nevymierali, aby sa pozviechali ešte rýchlejšie, ako doteraz. Keď si toto uvedomíme, tak zistíme, že treba ísť voliť,“ dodal Monika Smolková.

Ako rozhodnutia Europarlamentu ovplyvňujú život na Slovensku

Častokrát média informujú len o tom, aké platy majú europoslanci, prípadne koľkých asistentov majú a koľko cestujú. Avšak menej sa hovorí o tom, ako dôležitý je Europarlament a ako jeho rozhodnutia ovplyvňujú aj život na Slovensku. „My, súčasní europoslanci, sme hanbu nespravili, veľmi sme sa snažili, boli sme aktívni a naši kolegovia v parlamente o nás vedia,“ povedala europoslankyňa. Dôležité podľa jej slov je, ako vedia jednotliví poslanci zapadnúť a aké majú vedomosti v oblasti, do ktorej by mali prispievať.

Europoslankyňa Monika Smolková prešla skoro všetky volené samosprávne funkcie, čiže bola poslankyňou mestskej časti, poslankyňou mesta Košice, poslankyňa vyššieho územného celku, starostka mestskej časti a poslankyňa NR SR. Ako však sama hovorí práca europoslankyne je v mnohých smeroch iná. „Každému, kto chce byť europoslancom by som odporúčala, aby si vyšľapal tieto chodníčky samosprávy, pretože tie skúsenosti sú na nezaplatenie. A rozdiel, napríklad s poslancom NR SR je, že my pracujeme od pondelka do štvrtku každý týždeň, nemáme voľné dni alebo obdobia, kedy sa nezasadá, lebo aj keď zasadáme raz mesačne v Štrasburgu, tak medzi tým máme výbory a frakcie a gro práce je práve vo výbore,“ objasnila Monika Smolková. „Každý europoslanec za 5-ročné funkčné obdobie môže na pôjde parlamentu dvakrát odprezentovať, čo by chcel. Ja som naplno využila túto možnosť a za 10 rokov som štyrikrát odporezentovala Košice – mesto kultúry, Košice – mesto športu, región Tokaj a naposledy kultúrne dedičstvo východného Slovenska, pri čom sme priniesli krosná na pôdu európskeho parlamentu, boli tam výšivkárky, mali sme tokajské vínko a makovníky. Takže ja prenášam časť východného Slovenska do Bruselu,“ dodala europoslankyňa.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie emisií z odvetvia budov

Z členstva v EÚ plynie pre Slovensko množstvo výhod a niektoré považujeme už za nejakú samozrejmosť. „Voľný pohyb osôb, tovaru, služieb a kapitálu – to je to základné, čo máme a už si to nevážime. Ja si pamätám, ešte na obdobie, keď sme prechádzali do susedného Maďarska a prehľadali nás na hranici. A ak občanom záleží na tom, aby už hranice neboli okolo Slovenska, nech idú voliť, pretože je to vymoženosť, o ktorú sme bojovali,“ ozrejmila Monika Smolková. „Až 80 percent našich investícií prúdi z európskych štrukturálnych fondov a úroveň HDP z 55 na 80 percent nám len tak nestúpne,“ podotkla europoslankyňa.

Výhody pre mladých, ale aj starších

V ostatných eurovoľbách to percento mladých ľudí, ktorí prišli hlasovať, bolo veľmi nízke, aj napriek tomu, že práve táto skupina ľudí môže najviac využívať vymoženosti dosť výrazne, napríklad cez program ERASMUS. „Práve program ERASMUS+, ktorý sme trojnásobne navýšili, je program nielen pre mladých, ale otvára sa pre každú vekovú kategóriu – pre stredoškolákov, ale aj seniorov, ktorí študujú v rámci seniorských programov, môžu ísť na výmenné pobyty. Rovnako otvárame nové programy pre univerzity, v rámci ktorých sa môžu spájať s univerzitami v členských štátoch, ujednotia si študijný program a študentovi umožnia absolvovať každý rok na inej univerzite a budú mu uznané všetky skúšky. A v rámci ERASMUS+ môžu študovať nielen v EU, ale aj v 170 krajinách mimo nej,“ vysvetlila europoslankyňa.

Hoci mandát europoslankyne končí 30. júna, stále plánuje uskutočniť konferencie v Košiciach práve o programe ERASMUS+.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

volby

Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

O mandáty v Európskom parlamente sa môže na Slovensku uchádzať 23 politických strán a jedna …

Consent choices