volby
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

O budúcnosti Európy môžu rozhodnúť aj Slováci: Každý hlas sa počíta viac

BRATISLAVA/BRUSEL / Voliči na Slovensku si už vo štvrtých eurovoľbách budú v sobotu 25. mája 2019 vyberať svojich zástupcov do Európskeho parlamentu. Termín sa teda blíži, kandidáti o sebe nechávajú počuť. Účasť na predchádzajúcich voľbách nedosiahla ani 20%. Európsky parlament sa preto rozhodol zaujať Slovákov rôznymi aktivitami a akciami. Zavítajú aj do vášho mesta.

Zotrvať v EÚ?

Podľa prieskumu eurobarometru dve tretiny ľudí verí, že Európska únia priniesla krajine výhody. Slováci sú na tom ale lepšie ako priemer. Výhody členstva vníma až 78 percent. Na otázku, aké výhody podľa nich EÚ Slovensku priniesla, odpovedajú – platba eurom, práca v zahraničí, či iné ekonomické výhody.

Je členstvo v EÚ dobrá vec? V porovnaní so zvyškom obyvateľstva, sme na tom horšie. Iba 51 percent Slovákov si myslí, že je to výhodné. To znamená, že len každý druhý Slovák si myslí, že členstvo v únii je dobrá vec. Celkovo v EÚ je to ale viac ako 60 percent.

Čo sa týka hlasovania o zotrvaní Slovenska v EÚ dopadli výsledky nasledovne: 69 percent Slovákov by hlasovalo za zotrvanie v predošlom prieskume, teraz číslo narástlo o 10%. „Tu môžeme sledovať aj dôsledky Brexitu, že Británia z toho nevychádza až tak dobre akoby čakali. Brexit eurovoľby a záujem ísť voliť skutočne ovplyvňuje. Situácia je naozaj iná ako bola pred 5 rokmi,“ dodala Mellak.

Každý hlas sa počíta viac

Voľby do Európskeho parlamentu väčšina ľudí vníma tak, že si volia konkrétneho poslanca, ktorého chcú v parlamente vidieť. Vo voľbách na Slovensku je to práve o danej politickej strane. Ako ale skutočne fungujú voľby do EP?

Najskôr si vyberiete stranu, ktorá kandiduje v eurovoľbách. V rámci strany ale môžete zakrúžkovať dvoch kandidátov. V eurovoľbách sa ale každý hlas skutočne počíta. „Tým, že ja na Slovensku volebná účasť taká nízka, tak ten hlas v eurovoľbách sa ešte viac počíta. Je tu ten fenomén krúžkovania, že označíte tých kandidátov, ktorých chcete. V predchádzajúcich voľbách sa niekoľko kandidátov doslova prekrúžkovalo dopredu a dostali sa do Európskeho parlamentu,“ upozornila Soňa Mellak.

Pred 5 rokmi bola účasť najslabšia, len 13 percent. Podľa výsledkov posledného prieskumu eurobarometru, záujem Slovákov o eurovoľby stúpol. Zo 14 percent je to 20 percent. Ďalších 19 percent o tom, že pôjdu voliť ešte uvažujú. Celkovo tak pracujú s číslom 39 percent.

Viac..  SaS povedie do eurovolieb Sulík, nasledujú Jurzyca a Marcinková

Film a roadshow plná zábavy

Európsky parlament okrem mnohých iných aktivít ako je napríklad roadshow po Slovensku, nakrútil aj krátky film nazvaný Vyberte si svoju budúcnosť. O čom tento film je? Vo filme vystupujú ženy, ktoré absolvujú skutočný pôrod – nie sú to herci. „Je to takým apelom na ľudí, aby tie eurovoľby nevnímali len cez optiku nejakého výberu politických strán, ale aby si uvedomili aj to, že rozhodujú aká bude Európa v budúcnosti. Európa pre ich deti. Ja som tiež matka 5- ročného dievčatka a myslím, že je dôležité prostredie to, v akom prostredí, Európe budú vyrastať,“ vyjadrila sa Soňa Mellak, tlačová attaché z EP.

Predovšetkým však ide o apel na zodpovednosť súčasných dospelých, ktorí majú právo hlasovať a teda rozhodovať a môžu ovplyvniť budúcnosť detí.

Roadshow EP bude po celom Slovensku a ľudia sa majú skutočne na čo tešiť.„V piatok 26. apríla začína roadshow v spolupráci so zastúpením Európskej komisie v 17 mestách po Slovensku, aby sme išli do každého regiónu,“ pokračovala Mellak. Odštartujú práve v Martine. Na roadshow vystúpia rôzne hudobné skupiny, súbory, nebude to nič veľmi politické. Pre tých, ktorí sa ale chcú dozvedieť o Európe niečo viac, budú pripravené aj rôzne kvízy. „Ľudia budú môcť diskutovať aj s euroúradníkmi. Môžu sa opýtať na to, čo ich zaujíma. Napríklad aj to, kam smerujú eurofondy u nich v regióne,“poznamenala.

15 rokov Slovenska v EÚ

Deň Európy bude už 9. mája. Dôvodom oslavy je to, že francúzsky minister Robert Schuman zverejnil svoju deklaráciu, ktorou chcel zabrániť vojnovým konfliktom v Európe. Práve táto deklarácia položila základy Európskej únie, ku ktorej sa pridávali ďalšie krajiny, až sme v roku 2004 k EÚ pristúpili aj my. Slovensko tak bude 1. mája oslavovať už 15 rokov v Európskej únii.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

volby

Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

O mandáty v Európskom parlamente sa môže na Slovensku uchádzať 23 politických strán a jedna …

Consent choices