platba, karta
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Slováci sú na vrchole bezkontaktných platieb v Európe. Začíname platiť už aj hodinkami

BRATISLAVA / Slováci v obchodoch a reštauráciách čoraz viac využívajú bez kontaktné platby. Teda najčastejšie platbu kartou alebo cez telefón. Viac ako tretina Slovákov je však pripravená platiť aj hodinkami, alebo dokonca prsteňom. Kým na prsteň si ešte počkáme, platba hodinkami už prekročila hranice Česka, Rakúska, ale aj Slovenska.

Až 80% transakcií na Slovensku robíme tak, že k terminálu priložíme kartu alebo mobil bez toho, aby sme zadávali PIN kód. „Slováci sú špičkou Európy. Sú na špičke čo sa týka bezkontaktných platieb. A to im vlastne dáva základňu preto, aby všetky nové technológie a inovácie boli testované na Slovensku ako v jednej z prvých krajín,“povedal Milan Laitl z Mastercard Europe.

Slovensko bolo testovacou krajinou pri bezkontaktných platbách. Ku paypass kartám sa postupne pridali mobily. „Ľudia sú tu ústretoví k takýmto veciam. Je to stále malý trh, to znamená, že keď sa niečo aj nepodarí neovplyvní to tú bankovú skupinu ako celok,“ poznamenal Pavel Škriniar, analytik portálu Finančná hitparáda.

Tak ako mobily rozširujú svoje funkcie, tak aj náramkové hodiny prechádzajú na najnovšie trendy. Merajú tep, počítajú kroky a už aj komunikujú s bankou. „Spustím peňaženku, hodinky si odo mňa vypýtajú prístupový kód. Pýtajú si ho raz za 24 hodín alebo potom vždycky po zložení z ruky,“ vysvetlil jeden z používateľov tohto trendu. Aj napriek technickému pokroku, drobné mince a bankovky stále nezmiznú z našich peňaženiek. „Neznamená to, že jeden spôsob platenia skončí a druhý začne. Budú používané všetky možnosti platenia, tak ako to bude komu vyhovovať,“ vysvetlil Laitl.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

„Ľudia nechcú, aby o nich banky vedeli kde všade míňajú svoje peniaze. Nie každý obchodník je ochotný napríklad prijímať karty,“ dodal Škriniar.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices