Jurzyca
Eugen Jurzyca. PHOTO: Archív SaS.

Eugen Jurzyca: Prečo treba kontrolovať Európsku centrálnu banku alebo Buďte ticho, veď peniaze ste dostali

Niektoré členské krajiny Európskej únie majú deficitné hospodárenie už vyše 50 rokov. Viď graf. Teoreticky je možné, že hospodária zodpovedne a že z dlhov vyrastú sami, bez pomoci iných krajín. Prakticky je to ale tak, že napríklad Taliansku sme pomáhali cez Európsku centrálnu banku (ECB), konkrétne nákupom jeho dlhopisov. Ešte konkrétnejšie, vyššie ceny potravín v slovenských obchodoch boli aj dôsledkom novo vytvorených peňazí, ktoré Európska centrálna banka nasmerovala do zadlženého Talianska. ECB síce v decembri 2018 ukončila program kvantitatívneho uvoľňovania, ale už avizovala nejakú formu jeho pokračovania cez poskytovanie sektorových zvýhodnených úverov.

Ak by v Taliansku (Portugalsku, Belgicku…) došlo k prírodnej katastrofe, bol by som za to, aby Slovensko pomohlo. Lebo primeraná solidarita je správna. Ak by sa v Taliansku vytvoril priestor pre slovenské (súkromné) investície s primeranou mierou návratnosti, bol by som za to, aby sme investovali. Ale presun peňazí slovenských občanov do zahraničia s cieľom znižovať dlhy nezodpovedne hospodáriacich krajín väčšinou nie je ani solidarita, ani návratná investícia.

Európska centrálna banka

Európska centrálna banka je dnes inštitúciou s obrovskou ekonomickou silou a zodpovednosťou za budúcnosť Európy, pričom jej kontrolovateľnosť je veľmi obmedzená. Napríklad v januári 2018 odmietla Európska centrálna banka poskytnúť „dôležité dôkazy“ Európskemu dvoru audítorov (EDA). Okrem neprehľadného financovania zadlžených krajín je problém aj v tom, že najvyšší orgán ECB, Rada guvernérov, rozhoduje podľa nesprávneho kľúča, podľa ktorého môžu získavať prevahu dlžnícke krajiny na veriteľskými.

Európska centrálna banka by mala byť transparentnejšia aj navonok, nielen smerom k Európskemu dvoru audítorov. Krátko odbočím k životnému prostrediu a pripomeniem, že Súdny dvor Európskej únie v marci 2019 rozhodol o tom, že Európska agentúra pre potravinovú bezpečnosť nesmie odmietať zverejnenie informácií, či rozšírený prostriedok proti burine škodí zdraviu. Tak, tak.

Financovanie verejných dlhov nezodpovedne hospodáriacich štátov

V súvislosti s presúvaním peňazí medzi štátmi, ktoré nie sú ani solidaritou, ani investíciou, ale len financovaním verejných dlhov nezodpovedne hospodáriacich štátov zodpovedne hospodáriacimi, je podľa mňa užitočná nasledujúca príhoda. Odhaľuje, že v kultúre Európskej únie je prítomný prvok, ktorý dobre poznáme zo Slovenska a ktorý by sa dal označiť ako

„Buďte ticho, veď peniaze ste dostali“.

V minulom roku zorganizovali Trend a Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku diskusiu Business Breakfast. Povedal som tam o finančných transferoch v rámci Únie približne to, čo aj v tomto texte. Zástupca Komisie reagoval slovami:

„Prečo tie výhrady? Veď transferovú úniu máme už dnes a Slovensko z nej významne profituje“.

Človek ktorý to povedal, mi pripadal veľmi rozumný a bystrý, ale podarilo sa mu otvoriť okno, v ktorom je vidno niečo, čo nie je pekné ani na Slovensku.

Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Postoj, aký majú niektorí naši politici

Takáto reakcia mi pripomenula postoj niektorých našich politikov, keď sa čudujú, ako môže niekto kritizovať, že štadión bol postavený predražene a súčasne chodiť na zápasy, ktoré sa na ňom hrávajú. No ale predsa ak som nespokojný s tým, že štát postaví príliš drahú diaľnicu, tak sa tým nezriekam až do smrti možnosti po nej jazdiť. Práveže, pre občana je oveľa morálnejší postoj kritizovať, ak to pomôže, než byť ticho zato, že dostal benefit z neefektívneho projektu.

Ani členské krajiny, ktoré sú čistými príjemcami z rozpočtu Európskej únie, vôbec nestrácajú právo poukazovať na neefektívnosť finančných tokov v rámci Únie. Naopak, ak im na Európskej únii naozaj záleží, tak majú dokonca povinnosť to robiť.

Autor článku: Eugen Jurzyca – v eurovoľbách 25. mája 2019 kandiduje na 1. mieste.

Vizitka kandidáta

Kandidát do Európskeho parlamentu Eugen Jurzyca je líder kandidátky SaS pre eurovoľby 2019. Eugen Jurzyca je významný slovenský ekonóm a spoluautor návrhu reformy Európskej únie pod názvom “Manifest slovenského eurorealizmu”. Ideálny kandidát na europoslanca do európskeho Výboru pre vnútorný trh, ktorý dokonale rozumie verejným financiám.

O dac

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices