rudolf
Ján Rudolf, odborník na eurofondy.

Ján Rudolf: Eurofondy na Slovensku sú za 15 rokov symbolom korupcie, škandálov, prepadnutých stámiliónov a mafie

V týchto dňoch si pripomíname 15. výročie nášho vstupu do Európskej únie. S ním sú spájané aj naše možnosti čerpať eurofondy, ktoré majú pristupujúcim krajinám pomáhať. Hlavne v zmierňovaní rozdielov medzi regiónmi, ktoré sú v porovnaní so západným krajinami stále značne zaostalé.

Čo všetko sme z eurofondov za tých 15 rokov vybudovali môžeme vidieť a počuť v miliónových televíznych a rozhlasových reklamách. Iste, podarilo sa nám postaviť diaľnice, modernizovať cesty aj železnice. Máme zrekonštruované škôlky, školy, univerzity. Obce majú novú kanalizáciu, čističku odpadových vôd, osvetlenie, alebo námestie či kultúrny dom. Niekoľko podnikateľov má modernizovanú výrobu či aspoň nové stroje. Reklamy vyzerajú vznešene. Stovky ba až tisícky projektov za takmer 20 miliárd eur počas 15 rokov nesú eurofondovú stopu.

Môžeme však konštatovať, že sme využili eurofondy dostatočne? Čerpanie miliárd z Bruselu bolo skutočne efektívne?  Aké sú dnes názory a nálady obyvateľstva, keď spomeniete slovo eurofondy ? Čo nám prinieslo 15 rokov spravovania európskych peňazí na Slovensku? Domnievam sa, že dnes väčšina obyvateľov vníma eurofondy negatívne. Nie preto, žeby sme tu nemali aj dobré a prospešné projekty. Sklamanie a negatívne emócie sú výsledkom toho, že za tých 15 rokov sme boli svedkami mnohých korupčných káuz, klientelistických praktík, a zlodejín v podobe niekoľkonásobne predražených projektov. Negatívna eurofondová realita na Slovensku má aj takúto podobu:

  1. Nástenkový tender – najznámejšia kauza prvej Ficovej vlády, za ktorú dnes sedia vo väzení ministri jeho vlády, nominanti SNS
  2. 600 miliónov eur v Plavčanovej kauze pri projektoch na vedu a výskum (opäť SNS)
  3. Miliarda na informatizáciu – ako sa zlepšili služby pre nás občanov zo strany štátu?
  4. Prideľovanie dotácií na základe známostí a politického trička
  5. Agrodotácie nielen na východe Slovenska
  6. Obce a mestá sa súdia so štátom kvôli eurofondom
  7. Neskonale dlhý proces schvaľovania projektov a preplácania faktúr
  8. Firma Star EU a praktiky konzultačných firiem a ich nominantov na ministerstvách
  9. Prepadnuté stovky miliónov eur v dôsledku slabého čerpania a korekcií zo strany EÚ
  10. Preplácanie zlých projektov zo štátneho rozpočtu (z našich daní)
Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

Z eurofondov sa na Slovensku za 15 rokov stal symbol korupcie a klientelizmu, a za takýto stav je zodpovedná vláda, ktorá vytvára implementačné prostredie a riadi čerpanie eurofondov. Dopustili netransparentné schvaľovanie projektov kvôli uspokojovaniu straníckych záujmov a pomoci pre kamarátov, preplácanie predražených faktúr, rozkrádanie, množstvo príživníkov a nekalých praktík, slovom pôsobenie eurofondovej mafie. Regionálne rozdiely sa nezmenšujú, práve naopak, rastie počet tzv. najmenej rozvinutých regiónov. Teda ideme presne opačným smerom, ako sú nastavené ciele únie.

Čerpanie eurofondov sa zmení len vtedy, keď odstránime rodinkárstvo na ministerstvách, necháme rozhodovať odborníkov a eliminujeme korupciu a klientelistické správanie. Na to je najlepšie uplatňovať tzv. princíp nárokovateľnosti. A eurofondy sústrediť pod jednu strechu. To je náš cieľ pre budúce programové obdobie rokov 2021 – 2027. Až potom budeme môcť hovoriť o eurofondoch pozitívne.

O Ján Rudolf

Ján Rudolf je expert strany SaS na eurofondy. Od vstupu Slovenska do Európskej únie v roku 2004 sa venuje problematike čerpania eurofondov na Slovensku. Vyštudoval na Obchodnej fakulte Ekonomickej univerzity v Bratislave odbor diplomacia a medzinárodné vzťahy. Neskôr úspešne ukončil aj doktorandské štúdium na Fakulte managementu Univerzity Komenského v Bratislave. Po skončení školy pracoval ako projektový manažér na Mestskom úrade v Galante, kde získal prvé skúsenosti s projektami ešte pred vstupom Slovenska do Európskej únie. Mesto Galanta využilo medzi prvými mestami na Slovensku nastávajúce možnosti a predložilo viacero projektov, ktoré boli spolufinancované z eurofondov. V roku 2006 viedol Ján Rudolf ako generálny riaditeľ na Ministerstve výstavby a regionálneho rozvoja za Slovenskú republiku negociácie s predstaviteľmi Európskej komisie v Bruseli o pridelení finančných prostriedkov z fondov Európskej únie pre Slovensko na programové obdobie 2007 – 2013. Pre nesúhlas s tzv. nástenkovým tendrom bol prinútený odísť z ministerstva. Neskôr v tejto najväčšej eurofondovej kauze svedčil na súde v pozícii kľúčového svedka.

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices