volby
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Umelci apelujú na ľudí, aby tentoraz nezostali doma a prišli voliť

Ale tentoraz už naozaj, tentoraz fakt choďte, tentoraz by ste určite mali ísť, aj vy rozhodnete, čí hlas bude znieť v Európe za Slovensko,“ nabádajú ľudí osobnosti, ktoré podporili nový volebný online spot Kancelárie Európskeho parlamentu. Eurovoľby sa budú konať už o dva týždne, 25. mája.

V spote účinkujú Milan Lasica, Emília Vašáryová, Adriana Kučerová. Ady Hajdu, Csongor Kassai, Ivana Gáboríková, František Kovár, Braňo Jobus a Michael Szatmary.

Smutný rekord  z posledných eurovolieb, keď sme boli poslední v EÚ s účasťou 13% by sa už nemal opakovať, myslí si poverený riaditeľ Kancelárie EP na Slovensku Dionýz Hochel. Práve preto sme vďační všetkým osobnostiam, ktoré apelujú aj takýmto spôsobom na ľudí, aby tentoraz nezostali doma a voliť prišli. Slovenským občanom by už nemalo byť jedno, či obsadia najnižšiu priečku. To, čo sa deje v Európe sa vždy týka aj nás všetkých,“ dodáva Hochel.

Milan Lasica svojim priaznivcom odkazuje, že pôjde voliť, lebo mu záleží na budúcnosti našich detí. Emília Vašáryová chce žiť naďalej v bezpečnej Európe. Okrem týchto posolstiev zaznie aj odkaz o boji proti klimatickým zmenám či o obrane slabších a znevýhodnených.

Všetci umelci sa zapojili do podpory vyššej účasti eurovolieb bez nároku na honorár.

Podobne sa do informačnej kampani EP  na sociálnych sieťach zapojili aj slovenské futbalové osobnosti.

Kampaň podporili aj známi influenceri a youtuberi.

Deň Európy 

9. mája  si pripomíname Deň Európy, symbolické narodeniny Európskej únie.Robert Schuman, francúzsky minister zahraničných vecí, vo svojom prejave prednesenom v Paríži 9. mája 1950 navrhol novú podobu politickej spolupráce v Európe, ktorá by zabránila vojnám na našom kontinente. Jeho víziou bolo vytvorenie európskej inštitúcie, ktorej úlohou by bolo riadenie spoločného trhu s uhlím a oceľou. Návrh Roberta Schumana sa považuje za začiatok budovania Európskej únie. 

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Fakty o voľbách:

Voľby do Európskeho parlamentu sa budú konať v EÚ  23-36. mája. Na Slovensku to bude 25. mája. Slováci si môžu vyberať z 31 kandidujúcich politických strán a hnutí. Voliť budeme 14 poslancov (ten 14. nastúpi až v prípade Brexitu).

V minulých eurovoľbách bola na Slovensku volebná účasť 13%, účasť mladých ľudí len 6%.

Informačná kampaň kancelárie Európskeho parlamentu

Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku počas volieb organizuje sama či s partnermi asi 70 rôznych podujatí. Jedným z nich je práve prebiehajúca roadshow- volebné turné po 17 slovenských mestách v spolupráci so Zastúpením EK.

Symbolom eurovolieb je iniciatíva“ Tentoraz idem voliť“, do ktorej sa už zapojilo asi 300 000 ľudí v rámci EÚ a asi 8000 na Slovensku.

O dac

Odporúčame pozrieť

Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Slováci by mali využiť svoje právo a možnosť, a začiatkom júna ísť hlasovať vo voľbách …

Consent choices