podnikanie, zivnostnici
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Počet živnostníkov v Európskej únii aj na Slovensku klesá

BRATISLAVA – Počet samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO) na Slovensku, ako aj v celej Európskej únii vlani medziročne klesol. Celkovo bolo za rok 2018 v únii 32,6 miliónov evidovaných živnostníkov, čo predstavuje 14 % z celkovej európskej zamestnanosti.

Na Slovensku bolo vlani vyše 377 tisíc živnostníkov, čo je o 5,8 tisíc menej ako rok predtým. „Súvisí to aj s tým, že majú stále vysoké daňovo-odvodové zaťaženie. Mnohí živnostníci prešli na s.r.o. alebo prestúpili do zamestnaneckého pomeru,“ informovala analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková.

Európsky štatistický úrad Eurostat vo svojich najnovších údajoch uviedol, že najviac živnostníkov má Grécko a Taliansko, ktorí podnikajú prevažne v oblasti turizmu. V Grécku je tretina ľudí evidovaných práve ako SZČO a v Taliansku je ich vyše 20 %. Nasleduje Poľsko (18 %) a Rumunsko (17 %). „Na Slovensku tvoria živnostníci 15 % z celkového počtu zamestnaných osôb. Rovnako je to aj v Portugalsku a Veľkej Británii. Česko je mierne pred nami, živnostníci tvoria 16 % z celkovej zamestnanosti,“ doplnila Buchláková.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Najmenej živnostníkov je v Dánsku a Luxembursku (obe 8 %), ako aj v Nemecku či Švédsku (obe 9 %). Živnostníci v únii pracujú podľa Buchlákovej prevažne v oblasti služieb a predaja či ako remeselníci. Mnohí podnikajú v oblasti poľnohospodárstva, lesníctva a rybného hospodárstva. „Ak sa pozrieme na rozdelenie podľa pohlaví, muži sú vo vedení. Ženy síce predstavujú 52 percent celkovej európskej populácie, ale iba 34,4 percent zo samostatne zárobkovo činných osôb v EÚ a len 30 percent z európskych začínajúcich podnikateľov,“ dodala Buchláková.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices