LE PEN, Marine
Marine Le Pen. PHOTO: © European Union-EP.

Marine Le Pen dorazila do Bratislavy. Do parlamentu prišla v sprievode Borisa Kollára

BRATISLAVA / Francúzska politička Marine Le Pen v pondelok dorazila do Bratislavy, kde sa zúčastní stretnutia Za Európu suverénnych národov. Do parlamentu prišla v spoločnosti predsedu hnutia Sme rodina Borisa Kollára. Podpredseda parlamentu Béla Bugár upozorňuje na veľmi tenkú hranicu medzi nacionalizmom a národovectvom.

Za účasti hnutia Sme rodina Borisa Kollára je v Bratislave v pondelok stretnutie Za Európu suverénnych národov. Organizuje ho Hnutie za Európu národov a slobody. Na stretnutí sa zúčastní okrem Le Penovej aj Georg Mayer, europoslanec za rakúskych Slobodných (FPO). Prítomnosť potvrdili napríklad aj zástupcovia strán Flámsky záujem (Vlaams belang), českej SPD, alebo strany Liga talianskeho ministra vnútra Mattea Salviniho.

Le Penova stihla pred stretnutím aj malý zákusok v uliciach hlavného mesta. Pochválila sa tým aj na sociálnej sieti: „Krátka zastávka s našimi priateľmi v tradičnej slovenskej cukrárni pred návštevou bratislavského hradu a cestou do parlamentu!“ uviedla.

Nie všetci sa ale z návštevy Le Penovej tešia. Svoje výhrady zverejnil na sociálnej sieti poslanec Miroslav Beblavý (SPOLU), ktorý hovorí o rozbíjaní Európy. „Hurban sa práve v hrobe otáča. Boris Kollár do parlamentu k jeho soche priviedol Marine Le Penovú. Političku, ktorej jedinou zbraňou sú hnev, falošné hrozby, šírenie klamstiev a strašenie ľudí,“ napísal.

Poslanec Béla Bugár (Most-Híd) v tejto súvislosti upozorňuje na veľmi tenkú hranicu medzi nacionalizmom a národovectvom. Národovec podľa neho hovorí napríklad aj o ochrane tradícií, ale nacionalista a extrémista tak koná na úkor iných, a v tom je rozdiel. „A Le Penová na úkor iných, priamo vo vnútri, čo hlása, a to je môj problém,“ upozornil Bugár. Podpredseda parlamentu hovorí, že je v poriadku chrániť hranice, chrániť to, čo nás spája, či kresťanským, alebo hocijakým iným spôsobom, „ale nesmieme to robiť tak, že iným, ktorí bývajú tu s nami, odoprieme zas iné práva“.

Hnutie Sme rodina – Boris Kollár pred nastávajúcimi voľbami do Európskeho parlamentu nadviazalo partnerstvo so stranou Lega (predtým Lega nord, pozn. SITA) talianskeho ministra vnútra Mattea Salviniho. Ešte vo februári podpísalo vstup do Hnutia za Európu národov a slobody, ktorého spoluzakladateľom je práve Salvini. Zakladajúci členovia hnutia sú podľa Sme rodina za zachovanie projektu EÚ, ale zároveň sú presvedčení, že pri základných rozhodnutiach je nutné používať zdravý rozum tak, ako si to predstavuje zároveň väčšina európskej populácie.

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices