K letu patria festivaly. Aj na Jadrane

Aj vďaka letným festivalom sa Jadran stáva magnetom pre mladých z celej Európy. Organizátori hudobných akcií najrozličnejších žánrov si tu v sezóne podávajú kľučky. Open-air show a koncerty, ktoré sa konajú na plážach i vo vnútrozemí, sú neodmysliteľnou súčasťou letnej atmosféry v popredných festivalových lokalitách.

Vrie to hudbou, dobrou náladou, mladosťou, skrátka festivalovou atmosférou dovolenkových a prázdninových letných dní. Ak túžite po uvoľnení na pláži, jednoducho – vyberte si festival.

Ultra Europe to rozbalí v Splite

Najväčší festival elektronickej tanečnej hudby – Ultra Europe bude v polovici júla v historickom Splite už po siedmy raz. Súčasťou veľkolepej šou sú aj okolité ostrovy a o celodennú zábavu pre takmer 150 000 návštevníkov z viac než 140 krajín sveta nebude núdza. Poslednou zastávkou tohoročného dobrodružstva Ultra Europe je ostrov Vis, kde sa bude v pevnosti Fortica konať Resistance Closing Party. A keby ste neboli celkom v obraze, vedzte, že popri Ultra patria medzi svetovo známe festivaly elektronickej hudby Seasplah, Sea Star, Moondance, Dimensions & Outlook, Sonus, Hideout a mnohé ďalšie…

Fanúšikovia sa už chystajú – festival v Splite sa začína v polovici júla. Photo: unsplash.

Populárny Inmusic v Záhrebe

Milovníci popu a rocku každoročne prichádzajú na najväčší open air festival v Chorvátsku – záhrebský festival Inmusic. Jeho 14. ročník sa radí medzi najlepšie európske hudobné podujatia pod šírym nebom. Doteraz tu vystupovali Kings of Leon, Arcade Fire, Queens of The Stone Age, PJ Harvey, The Black Keys, Pixies, Arctic Monkeys, Placebo či Nick Cave.

Hard techno aj pre rodiny s deťmi

Tí, ktorí fandia dark progressive a hard technu, si radi nájdu svoje miesto pod slnkom – teda v malebnej časti mesta Slunj rozprestierajúcej sa pri rieke Mrežnici, kde sa usadil čoraz populárnejší festival Mo:Dem. Stovka známych dídžejov sa stará o zábavu okolo 10 000 návštevníkov. Hudobné šou a party dopĺňajú originálne vizuálne efekty. A že nejde len o bujarú zábavu, dokazuje aj fakt, že vítané sú aj rodiny s deťmi – pre ne je pripravený špeciálny program i ubytovanie.

Hip hop aj R&B na Fresh Island

Milovníkov hip hopu a R&B  čaká festival Fresh Island na ostrove Pag  (začína sa 30. mája) a čoraz obľúbenejší street art festival Graffiti na Gradele, ktorý sa koná koncom júla v mestečku Bol na ostrove Brač. Kým na Fresh Islande môžete počuť svetové hviezdy ako Iggy Azaley, Snoopa Dogga, Seana Paula a Chrisa Browna, na festivale Graffiti to budú známe repové hviezdy a chýbať nebudú ani najznámejšie postavy európskej a svetovej maľby grafity.

Pag je jedným z najvyhľadávanejších centier zábavy v Chorvátsku. Photo: unsplash

Hudobné kluby s tradíciou na Pagu

Ostrov Pag je jedným z centier letnej zábavy v Chorvátsku.  Mladí z Európy si užívajú zábavu na plážových a klubových diskotékach, najmä na vyhľadávanej pláži Zrće. Ak na Pag prichádzate za nočným životom práve na toto miesto, najbližším letoviskom, kde sa môžete ubytovať, je Novalja. Hudobné kluby tu majú svoju dlhoročnú tradíciu, medzi najznámejšie patria Aquarius, Papaya, Noa, Kalypso a Euphoria. Otvorené sú len počas letnej sezóny. Ponúkajú hudbu z celej Európy, DJ ako Paul Van Dyk, Tiesto, David Morales, Chemical Brothers atď. Vstup do klubov je bezplatný okrem špeciálnych programov na festivaloch, parkovanie je vyhradené na ploche neďaleko pláže.

Aquarius, Papaya a Kalypso na Zrče

Klub Aquarius ponúka bar s bazénom, kde zábava nikdy nekončí a hudobná produkcia funguje non-stop. Každý večer ponúkajú tematické programy a koncerty s kvalitnými dídžejmi. Neznámejší je Hideout festival, ktorý sa koná každoročne na prelome júna a júla. Aquarius je tiež miestom pre otvorenie sezóny Zrće Beach Spring Break. Papaya je považovaný  za jeden z najlepších klubov na otvorenom priestore, v ktorom vystupujú známe hviezdy ako Tiesto, Van Buren, Swedish House Mafia a ďalšie. Klub je otvorený od roku 2002. Klub Kalypso je najstarší, na Zrće začal fungovať pred viac ako 30 rokmi a dodnes si udržal nestarnúci šarm skvelej kombinácie zábavy a relaxu.

Známa pláž Zrče – a skvelá kombinácia hudby, zábavy a relaxu. Photo: unsplash

Pre aktívnych športovcov

Ak ste milovníci športu a máte radi aktívnu dovolenku, dobrým tipom je jeden z najpestrejších outdoorových festivalov –  Zadar Outdoor Festival. Ten tohtoročný sa koná v polovici mája a ponúka až 7 športových disciplín: plachtenie, plavbu na kajaku, beh, trekking, MTB, paddleboarding, plávanie… Bez ohľadu na to, či ste skúsený športovec alebo začiatočník, organizátori sľubujú, že na Zadar Outdoor Festival si užije a zasúťaží každý.

O Marta Turisová

Vyštudovala žurnalistiku na FF UK v Bratislave. Skutočnou školou života bola pre ňu pätnásťročná práca v bratislavskom Večerníku, kde začínala ako elévka a skončila ako šéfredaktorka. Pracovala ako šéfredaktorka mesačníka a dvojtýždenníka Rodina vo vydavateľstve Ringier. K čaru poznávania destinácií sa dostala v CK Satur a Ruefa. Počas svojej bohatej novinárskej praxe precestovala svet a objavovala mnohé destinácie – Ameriku, Južnú Afriku, Malajziu, Thajsko, krásy európskych metropol a pozoruhodnosti európskych krajín. Vášeň pre poznávanie spája s vášňou pre umenie, a za touto kombináciou neváha cestovať za hranice Bratislavy. Nezabudnuteľným zážitkom bol muzikál Fantóm opery v New Yorku na Broadwayi a nedávno ju nadchol aj Mefisto v pražskom rovnomennom divadle Broadway. PhDr. Marta Turisová.

Odporúčame pozrieť

Po zemetraseniach z roku 2020 dostalo Chorvátsko od EÚ pomoc za miliardu eur

Chorvátsko dostalo viac ako miliardu eur na pomoc pri obnove po zemetraseniach z marca a …

Consent choices