Lajcak
Miroslav Lajčák. PHOTO: © European Union- EP.

Lajčák: Žiadna iná obrana našej bezpečnosti by nebola lacnejšia ako členstvo v NATO

Výročná správa o členstve SR v EÚ – hodnotenie a aktuálne priority vyplývajúce z Pracovného programu Európskej komisie a hodnotenie priorít zahraničnej a európskej politiky SR v roku 2018 a ich zameranie na rok 2019. To boli dve hlavné témy vystúpenia Ministra zahraničných vecí a európskych záležitosti SR Miroslava Lajčáka počas 45. schôdze Národnej rady SR. V

Vystúpenia poslancov opozície i koalície potvrdili ich živý záujem o témy zahraničnej politiky, pričom najviac debaty vyvolával konsenzus v zahraničnej politike. „Piliere slovenskej zahraničnej politiky nie sú ohrozené, ale sú spochybňované,“ uviedol M. Lajčák. Ako poznamenal, členstvo SR v NATO je napádané. „Chcem ale povedať, že žiadna iná obrana našej bezpečnosti by nebola lacnejšia ako členstvo v NATO. A hovoria sa hrubé nepravdy aj o obrannej spolupráci s USA. Tá v žiadnom prípade neohrozuje a nespochybňuje suverenitu Slovenska, nevytvára priestor pre základne USA alebo kohokoľvek iného na území Slovenska a je postavená na suverenite SR,“ vyzdvihol minister Lajčák.

Slovenská zahraničná politika musí podľa neho stáť na troch pilieroch. Je to členstvo v EÚ, NATO a multilaterálny pilier,“ poznamenal s tým, že Slovensko musí bojovať o systém medzinárodných vzťahov, ktorý je založený na rešpektovaní pravidielNajlepšia obhajoba národných záujmov je účasť Slovenska za stolmi, kde sa prijímajú rozhodnutia a kde náš hlas zaváži,“ dodal.

Západný Balkán, vzťahy so susednými krajinami, vzťahy s Ruskom, či USA, ale aj naše predsedníctvo v OBSE. To boli témy, o ktoré sa najviac zaujímali poslanci zahraničného výboru a výboru pre európske záležitosti NR SR počas pracovného obeda s ministrom Lajčákom a niektorými zástupcami rezortu na pôde Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí. „Oceňujem, že sa môžeme stretnúť a otvorene sa porozprávať,“ povedal minister M. Lajčák na stretnutí.

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

Po pracovnom obede M. Lajčák vystúpil v pléne Národnej rady SR, pričom zdôraznil, že parlamentná diskusia o otázkach zahraničnej politiky nebola nikdy tak názorovo polarizovaná ako v súčasnosti. Poďakoval sa však plénu NR SR za živú diskusiu a všetky prezentované názory, ktoré sú v parlamentnej demokracií legitímne. „Osobne ma teší, že oceňujete prácu rezortu diplomacie, ktorú vykonávame pri plnení programového vyhlásenia vlády v oblasti európskej a zahraničnej politiky,“ poznamenal M. Lajčák.

„Cítime, že zahraničná politika sa stáva výraznou súčasťou vnútornej politiky, čo by bolo pozitívne, nebyť čoraz častejšieho spochybňovania našej orientácie, ku ktorej sme sa prihlásili, a o ktorú sme sa snažili prakticky od vzniku našej republiky,“ uzavrel minister Lajčák, pričom poukázal na fakt, že prieskumy verejnej mienky potvrdzujú, že väčšina občanov podporuje naše členstvo v EÚ a NATO. Našou úlohou podľa neho je túto podporu nespochybňovať a neohrozovať naše záujmy. „Výhody poznáme všetci a sú objektívne a nespochybniteľné. Najdôležitejšie sú bezpečnosť a prosperita a to nám obe zoskupenia poskytujú v neporovnateľnej väčšej miere než akákoľvek iná alternatíva,“ prízvukoval na záver minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices