peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Po 15 rokoch v EÚ sme bohatší nielen o skúsenosti. Samosprávy majú ale stále problém čerpať eurofondy

BRATISLAVA / Už budúci týždeň – 25. mája sa uskutočnia voľby do Európskeho parlamentu a aj pri tejto príležitosti porozprával odborník na samosprávu Michal Kaliňák, aký vplyv má na jednotlivé časti Slovenska Európska únia.

Celá únia vznikla ako spoločenstvo regiónov a nie spoločenstvo štátov alebo krajín. A mnohé eurofondy sú nastavené práve na to, že oprávnený žiadateľ sú práve obce alebo samosprávne kraje a ich organizácie. „Pri bilancii musíme konštatovať, že za 15 rokov v Európskej únii sme bohatší. Nemyslím eurofondy kvôli ich nízkemu čerpaniu, ale skôr skúseností,“ uviedol Michal Kaliňák, odborník na samosprávu.Štáty Európskej únie majú spoločný trh a je jednoduché cestovať a spoznávať mnohé štáty, a tým aj porovnávať. Zároveň máme 15 miliard eur na projekty, ale čerpanie je asi len 22 percent. „Nie je úspech získať europrojekt, ale zabezpečiť jeho udržanie,“poznamenal Michal Kaliňák. Otázne je, že do akej miery nás obmedzujú nariadenia EÚ a na druhej strane nakoľko si sami komplikujeme ich získavanie.

Slovensko je ale podľa odborníka naopak veľmi dobré v čerpaní fondov v prihraničných oblastiach: „Stačí sa pozrieť na slovensko-poľské prihraničie, kde bolo v minulom programovom období čerpanie takmer 100 percent. Máme obrovský prihraničný pás, ktorý dokazuje, že vďaka spoločným eurofondovým projektom sme si dokázali vybudovať rekreačné zóny, športoviská, opraviť cesty a chodníky. Takto sa dá ísť okolo celého Slovenska a v každej prihraničnej oblasti zistíme, že toto je to spoločenstvo EÚ, lebo fondy dokážeme čerpať.“

Okrem klasických eurofondov máme ale aj švajčiarske alebo nórske finančné mechanizmy a v minulom období z nich dokázali obce vyčerpať vysoké percento, pretože je tam omnoho menšia byrokracia, omnoho väčšia dôvera a sú to projekty, ktorých parameter nie je v získaní peňazí, ale práve v tej udržateľnosti. „Častokrát eurofondy vieme čerpať a v iných oblastiach nám to nejde. Asi je teda problém na našej strane,“ povedal Michal Kaliňák, odborník na samosprávu.

Viac..  M. Beňová: Európske pravidlá v boji proti násiliu páchanom na ženách sú krokom správnym smerom

Starostovia a primátori v prieskume povedali, že podľa 45 % z nich najväčší podiel na rozvoji má samotný štát a tretina si myslí, že práve Európska únia. „Aj po týchto voľbách bude mať Slovensko príležitosť, ako si zo spoločných európskych peňazí pomôcť, aby úmerne mohla rásť kvalita verejných politík a kvalita nášho života,“ dodal odborník na samosprávu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices