olej
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Podvodníci sfalšovali olivový olej. Do zahraničia ho vyvážali v tisíckach litrov

FOGGIA / Podvodníci v Taliansku a tiež v Nemecku predávali namiesto olivového oleja, sójový a slnečnicový olej. Ten bol obohatený o látku chlorofyl, pričom ho vydávali za extra panenský olivový olej. V rámci medzinárodnej operácie nazvanej „Žlté zlato“ zadržali talianski policajti v spolupráci s Europolom a Eurojustom viac ako 20 ľudí. Nekvalitný olej sa dostal do viacerých krajín a vychytených reštaurácií.

Akcia Žlté zlato talianskym policajtom v spolupráci s európskymi agentúrami Europol a Eurojust skončila úspešne. Zadržali 24 ľudí, z toho 17 v juhotalianskom meste Cerignola a dvoch ľudí v Nemecku. Informoval o tom taliansky list La Repubblica a agentúra DPA s odvolaním na prokuratúru v meste Foggia a na Eurojust.

Podvodníci obvinení z nezákonného obchodovania a falšovania potravín, predávali olej v nezanedbateľnej časti Talianska. A to aj do renomovaných reštaurácií. V Nemecku ich predávali za výrazne nižšiu cenu ako je trhová. Založili tiež fiktívne spoločnosti o ktorých tvrdili, že sa v nich olivy spracovávajú. Podľa vyšetrovateľov používali okrem sójového oleja aj slnečnicový olej, do ktorého tiež zamiešavali rôzne prísady, napríklad betakarotén alebo chlorofyl.

„V Nemecku olej dodávali do reštaurácií a supermarketov hlavne v Stuttgarte, Frankfurte a v Berlíne,“ informoval Eurojust. Každé dva týždne do zahraničia vyviezli 23 tisíc litrov oleja pôvodne vydávaného za olivový. Celková škoda sa odhaduje na najmenej 8 miliónov eur.

Viac..  Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

V priebehu vyšetrovania, ktoré začalo v roku 2015, bolo z predaja skonfiškovaných 150 tisíc litrov oleja. Podozriví každý rok kúpili cez milión litrov lacnejšieho oleja, ktorý potom predávali za vyššiu cenu, napísala agentúra DPA.

Pri výrobe kvalitného extra panenského olivového oleja sa olivy nezbierajú, ale nechávajú ich spadnúť zo stromu do pripravenej plachty. Tento druh olivového oleja je možné získať iba mechanickým lisovaním za studena.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices